nyhet av

IM startar utbildning i rättvis handel

Hela familjen, inte minst barnen, tjänar på fair trade. ”Mina barn får gå i skolan tack vare fair trade-kaffet”, säger bonden Samuel Chinchay. Foto: Sol y Cafe, Peru.

Tillsammans med folkhögskolan Hvilan startar IM en distansutbildning i rättvis handel. Thomas Ericsson, IMs Fair Trade Coordinator, berättar varför det är så viktigt.

– IM har genom åren stöttat tusentals människor genom vårt Fair Trade arbete, säger Thomas Ericsson.

Ett exempel är kaffeplantaget i Cajamarca, Peru, där bönderna nu bland annat kan betala för bättre hälsovård och sina barns fortsatta skolgång.

– Mina barn får gå i skolan tack vare fair trade-kaffet, säger bonden Samuel Chinchay.

Under många år har IM fokuserat sitt arbete med Fair Trade till försäljning och producentstöd. Med utbildningen breddas och utökas vårt Fair Trade arbete ytterligare. IM har utbildat i Fair Trade tidigare men oftast via kortare utbildningar eller enstaka föreläsningar.

– Detta är ett sätt att ta ett ännu tydligare grepp kring utbildning och folkbildningsdelen av Fair Trade, säger Thomas Ericsson.

Rättighetsbaserat arbete

Kursen är för den som har ett intresse kring globala frågor och rättvis handel, eller vill vidareutveckla sin yrkesroll inom Fair Trade eller liknande arbetsområden.

– Många som har gått kursen tidigare år är idag engagerade i eller arbetar med hållbarhetsfrågor och Fair Trade på olika sätt. Så den som borde söka kanske är student som vill bredda sin utbildning eller yrkesverksam och arbetar med eller vill arbeta med dessa frågor professionellt eller som volontär?, säger Thomas Ericsson.

Kursen tar upp både rättvis handel och rättighetsbaserat internationellt/nationellt arbete.

– Alla människor har samma värde och rättigheter. Men alla får inte åtnjuta sina rättigheter. I det här sammanhanget betyder det att Fair Trade skapar schyssta arbetsvillkor. Och det fina med Fair Trade är att det utmanar oss alla i vår vardag att fundera över de val vi gör. Vi kan alla göra skillnad, säger Thomas Ericsson.

Folkhögskolan Hvilan är Sveriges äldsta folkhögskola med verksamhet sen 1868 och arbetar för att utjämna utbildningsklyftorna i samhället. Skolan ligger i Åkarp mellan Malmö och Lund, men kursen är en ettårig distanskurs på 50 procent som startar via internet i augusti.

Taggar

Klimat & miljö Global ekonomi