nyhet av Diakonia

Ihärdig kamp mot korruptionen i Guatemala

De fjorton gripna militärerna med kopplingar till brott på militärbasen Creompaz bakom galler i rättsalen i Guatemala City. Foto: Nelton Rivera.

Guatemalas politiska historia kantas av korruption och vanstyre. För två veckor sedan tillträdde högermannen Jimmy Morales som president och redan har hans regering anklagats för korruption. Trots motgångar fortsätter civilsamhällets ihärdiga kamp för rättvisa och sanning i Guatemala.

I höstas avgick Guatemalas korruptionsanklagade president Otto Pérez Molina efter månader av folkliga protester. Det folkliga engagemanget väckte hopp om en bättre framtid för alla, inte minst landets fattiga som utgör hälften av befolkningen. Men nu ökar åter oron. Tv-komikern Jimmy Morales från högerpartiet FCN-Nación vann presidentvalet med sin valslogan "Varken tjuv eller korrupt". I förra veckan tillträdde han som president och redan surrar korruptionsanklagelserna.

Under Guatemalas blodiga inbördeskrig 1969-1996 dödades 200 000 människor och 45 000 försvann. Över 600 massakrer utfördes, främst riktade mot ursprungsfolk och iscensatta av armén. Regeringspartiet FCN-Nación har starka band till flera militärer som anklagats för brott mot de mänskliga rättigheterna. Partiets grundare och numera gruppledare i kongressen, den pensionerade översten Ovalle Maldonado, pekas ut i två utredningar om brott mot mänskligheten. Han stod också med på arresteringsordern när 18 militärer nyligen greps misstänkta för brott i samband försvinnandet av fjortonåriga Marco Antonio Molina Theissen och inblandning i en serie brott begångna vid militärbasen Creompaz som under diktaturen fungerade som tortyr- och avrättningscenter.

Under Guatemalas blodiga inbördeskrig 1969-1996 dödades 200 000 människor och 45 000 försvann. Över 600 massakrer utfördes, främst riktade mot ursprungsfolk och iscensatta av armén.

Den guatemalanska stiftelsen för rättsantropologi (på spanska förkortad till FAFG) har sedan 2012 grävt upp rester efter 558 personer inne på militärbasen Creompaz. Av dem var 90 barn. Genom DNA-analyser har man kunnat koppla resterna till flera fall där militären fört bort personer och ibland till och med hela byar.

- Det rör sig om en strategiskt viktig region. Här finns naturresurser som staten och företag vill kontrollera. Ekonomiska intressen är den verkliga bakgrunden till varför armén var så grym mot civilbefolkningen här och varför det var så viktigt att kontrollera regionen. De drabbade har rätt till rättvisa, ersättning och att få veta vad som hände deras nära och kära, säger Jeannet Nioni Cholom Ajcá, från Diakonias samarbetsorganisation Instancia de Consenso del Pueblo Maya Q'ecqchi y Poqomchi som arbetar för urfolkens rättigheter i Alta Verapaz, samma område där militärbasen Creompaz ligger.

Civilsamhället har viktig roll i rättsfallen

Rättssystemet i Guatemala fungerar dåligt. Därför har arbetet från civilsamhällets organisationer varit viktigt när det gäller att få till stånd de brottsundersökningar som ligger till grund för anklagelserna.

Diakonia stödjer ett flertal guatemalanska människorättsorganisationer som har engagerat sig i avgörande rättsfall, däribland folkmordsrättegången mot exdiktatorn Ríos Montt och hans medåtalade Rodríguez Sánchez. Folkmordsfallet befinner sig just nu i ett juridiskt virrvarr orsakat av ett ineffektivt rättsväsende och de åtalade militärernas advokater. Nytt startdatum för rättegången mot den tidigare diktatorn Ríos Montt och hans medåtalade Rodríguez Sánchez har satts till den 16 mars i år.

Ríos Montt har dock redan hunnit bli 90 år gammal och lider av demens. Hans juridiska ansvar för folkmordet kan fortfarande utredas i rättegång men han kommer inte kunna dömas till fängelse.

Taggar

Mänskliga rättigheter