nyhet av Svenska FN-förbundet

Hopp om en bättre framtid

Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning: FN-projekt hjälper tusentals flickor i norra Etiopien.

Den 6 februari är internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Dagen inrättades 2012 av FN:s generalförsamling som uppmanar medlemsstaterna att öka medvetenheten om könsstympning och vidta konkreta åtgärder mot den skadliga traditionen. Mål 5 i de globala målen säger att kvinnlig könsstympning ska vara avskaffat världen över senast 2030.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond, UNFPA, i ett projekt i norra Etiopien. Genom utbildning och andra insatser är siktet inställt på att minska förekomsten av barnäktenskap och könsstympning som tidigare var vanliga traditioner i området.

Vårt projekt Flicka spelar en avgörande roll för FN:s möjligheter att arbeta för flickors och unga kvinnors rättigheter. Tack vare vår insamling går många flickor i norra Etiopien en ljusare framtid till mötes. Totalt beräknas omkring 10 000 flickor i Afambo-distriktet ha sluppit könsstympning tack vare FN:s verksamhet under de senaste åtta åren.

Taggar

Jämställdhet