av Amnesty International

Hongkong: Demokratiaktivister gripna i upprörande övergrepp mot yttrandefriheten

Joshua Wong. Foto: Amnesty International
Världen

Aktivisterna Joshua Wong och Agnes Chow greps tidigt fredag morgon. Andy Chan, sammankallande för partiet Hong Kong National Party, greps på torsdagskvällen.

— Den senaste veckan har vi sett exempel på skrämseltaktik från Peking: organisatörer som protesterat för demokrati har attackerats av kriminella, framstående aktivister har gripits i sina hem och på gatorna, och en större protestdemonstration planerad till lördagen har förbjudits, säger Man-kei Tam, chef för Amnesty International i Hongkong.

De absurda gryningsräderna polisen har gjort för att arrestera Agnes Chow och Joshua Wong är ett upprörande angrepp på rätten till yttrandefrihet och fredliga sammankomster. De måste åtminstone släppas mot borgen så snart som möjligt.

Enligt rapporter från Hongkong på fredagseftermiddagen har Agnes Chow och Joshua Wong nu släppts mot borgen. Andy Chans öde är fortfarande oklart.

Man-kei Tam framhåller att ”Myndigheterna måste avsluta denna samordnade attack på yttrandefrihet och fredliga sammankomster. Det är viktigt att myndigheterna skickar ett tydligt meddelande om att människor i Hongkong fortfarande kan åtnjuta dessa rättigheter oavsett sin politiska övertygelse.”

Bakgrund:

Under fredagsmorgonen grep polisen i Hongkong aktivisterna Joshua Wong och Agnes Chow som båda är medlemmar i det demokratiska partiet Demosisto. Enligt Demosisto greps Joshua Wong då han blev upphämtad i en omärkt skåpbil när han var på väg till en tunnelbanestation. Enligt uppgifter i media anklagades Joshua Wong för att ha uppmanat, organiserat och deltagit i en olaglig sammankomst.

Agnes Chow greps i sitt hem och påstås ha uppmanat till och deltagit i en olaglig sammankomst. Anklagelserna avser en protest utanför Hongkongs polishögkvarter den 21 juni.

Andy Chan, sammankallande för Hong Kong National Party, greps på torsdagskvällen på Hongkongs flygplats. Han hålls kvar misstänkt för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Hongkongs regering förbjöd Hong Kong National Partys verksamhet i september 2018 ”av hänsyn till nationell säkerhet och allmän säkerhet”.

I torsdags attackerades Jimmy Sham, arrangören av de senaste storskaliga fredliga protesterna i Hongkong, av maskerade män med basebollträ och en stor kniv.

Polisen i Hongkong har förbjudit ett stort möte som planerades att hållas på lördag för att markera femårsdagen av Pekings beslut att avvisa direktval av Hongkongs ledare. Ett överklagande från protestorganisatörerna mot förbudet avslogs på fredagen.

Taggar

Demokrati