av Amnesty International

Hongkong: 287 personer gripna efter nyårsdagens demonstrationer

(c) Baycrest - Wikipedia user - CC-BY-SA-2.5
Nyhet

287 personer gripna efter att polisen slog ner på nyårsdagens demonstrationer i Hongkong.

I Hongkong inleddes det nya året med en omfattande demonstration den 1 januari. Men bara tre timmar in i demonstrationen förklarade polisen den olaglig och gav organisatörerna och de tiotusentals demonstranterna 30 minuter på sig att skingra sig. Därefter började polisen skjuta tårgas och vattenkanoner på demonstranterna. 

Man-Kei Tam, generalsekreterare på Amnesty International i Hongkong kommenterar attackerna: 

”Polisens agerande resulterade i att människor nekades sin rätt till yttrandefrihet och fredliga sammankomster. Polisen borde underlätta fredliga demonstrationer, inte begränsa eller störa dem.”

“Hongkongs myndigheter måste göra en grundlig och oberoende utredning av polisens användning av onödigt och överdrivet våld, under de senaste sex månadernas demonstrationer. Hong Kong-polisen är inte längre i ett läge där de kan utreda sig själva. De som misstänks vara ansvariga bör ställas inför rätta”. 

Bakgrund:

Tre av de 287 personer som arresterades efter protesten den 1 januari var människorättsförsvarare från en lokal människorättsgrupp. Media citerade poliskällor som sa att “massarresteringar” är en taktik som syftar till att “avskräcka” demonstranter.

Hongkongpolisen återkallade sitt godkännande för demonstrationen tre timmar efter att den hade börjat, efter att en liten grupp demonstranter vandaliserat en bank. En tårgasbehållare kastades mot i stort sett fredliga demonstranter utan någon varning, vilket fick några demonstranter att kasta hårda föremål och bensinbomber mot polisen.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter