av Svenska FN-förbundet

Hjältar med nos för sprängämnen

Hunden Tony och hundföraren Andrew undersöker ett fordon på mindre än en minut. Foto: UNMAS/Omar Abdisalan
Världen

Hunden sägs vara människans bästa vän. Men ute på fältet är hunden mycket mer än så. Tony och Flabio är två av hundarna som arbetar för att bevara säkerheten i Somalia.

För FN:s freds- och säkerhetsinsatser spelar utbildade sprängämneshundar en viktig roll. Sida vid sida arbetar de med sina hundförare i osäkra områden där sprängämnen har lämnats kvar efter placerats ut.

– Jag arbetar med två hundar, Tony och Flabio. Vi har varit ett team i tre år och jag har lärt känna deras olika personligheter. Flabio är starkare och snabbare medan Tony är med avslappnad och tystlåten, berättar Andrew Mironga som är hundförare i Somalia.

I Somalia är hundteamen en viktig del av säkerhetsarbetet. FN:s minröjningsservice Unmas bidrar med hundteam för att säkerställa säkerheten på olika platser i Somalia. Bara under maj månad 2019 undersökte Unmas hundteam över 48 000 fordon samt 30 000 föremål i och runt huvudstaden Mogadishu.

Hundförarna skapar starka band till sina hundar och ansvarar för dem även när de inte arbetar.

Ett hundteam består av en hundförare och två utbildade sprängämneshundar. Tillsammans söker de efter sprängämnen i olika miljöer. Hundförarna skapar starka band till sina hundar och ansvarar för dem även när de inte arbetar. De ser till att hundarna får rätt mat, blir badade och får hälsoundersökningar. De ansvarar även för fysisk träning och att för att bevara hundarnas kunskaper om sprängämnen.

– Hundarna gör ett viktigt jobb och är väldigt värdefulla för oss. För att hålla dem i form och få dem att må bra håller jag och mitt team alltid koll på dem. Vi har rutiner och rutinerna har blivit del av mitt liv. När jag inte är ute på uppdrag med mina hundar är jag hemma och tar hand om dem, ger dem mat, tar hand om deras päls och leker med dem, berättar Andrew.

De hundar som arbetar inom FN-uppdrag är noga utvalda efter både fysiska och psykiska krav.

De hundar som arbetar inom FN-uppdrag är noga utvalda efter både fysiska och psykiska krav. Det är viktigt att de är vänliga och säkra individer som passar för uppdraget. Efter sin utbildning paras de ihop med en hundförare som slutför utbildningen. Hundar som är utbildade inom sprängämnen (så kallade EDD-hundar) har en annan utbildning än hundar som jobbar med att hitta minor (så kallade MDD-hundar). Sprängämneshundarna jobbar med aktiva hot och det är väldigt viktigt att de lär sig att arbeta i olika, ofta störande, miljöer.

Taggar

Krig & fred