nyhet av

”Hela den här ’vi och dom-grejen’ suddas ut”

Karin Mellbourn och Angelica Björkman har träffats genom IM. Foto: Lisa Jalakas/IM.

Vilket är ditt finaste minne från förra året? För volontärerna Karin Mellbourn och Angelica Björkman var det när en ung somalisk tjej cyklade för första gången.

– Hon gav ifrån sig ett sådant glädjetjut. Jag kan känna det fysiskt i kroppen när jag tänker på det, jag blev så glad. Det är nog det bästa ögonblicket från 2016, säger Karin Mellbourn.

Hon och gruppledare Angelica Björkman håller med varandra om att verksamheten PUT*-Rosengård, som de båda är engagerade i, bygger på ömsesidighet. Alla blir glada av att vara med, såväl volontärer som deltagare.

Verksamheten riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Varje tisdag kväll får ett boende i Malmö besök av volontärgruppen från IM. Det ger barnen och ungdomarna en möjlighet att träffa etablerade svenskar som inte är från en myndighet, inte är lärare och inte heller personal på boendet. Människor som kommer dit för att de vill, helt enkelt.

Även om gruppen ibland hittar på aktiviteter, som att bowla, lära sig cykla eller spela biljard, handlar det främst om att umgås under enkla former. Fokus ligger på att bygga relationer.

– Ibland sitter vi bara och hejar på dem när de spelar FIFA. Oftast räcker det med att bara komma dit med lite positiv energi och sen bara sitta och prata eller spela något spel, säger Angelica Björkman.

Nu letar gruppen nya volontärer som vill vara med och sprida positiv energi på boendet. I utbyte utlovas glädje, nya kompisar och ett nytt perspektiv på Sverige. Karin Mellbourn tror att alla skulle må bra av att engagera sig inom integration.

– De flesta lever nog i en bubbla där man bara umgås med personer som är i en liknande situation som en själv. Men det ger väldigt mycket att träffa människor i en annan ålder, med en annan bakgrund och andra erfarenheter. Hela den här ”vi och dom-grejen” suddas ut, säger Karin Mellbourn.

För Angelica Björkman har hennes uppdrag som volontär inneburit nya kompisar i en ny hemstad.

– Jag kände inte så många när jag flyttade till Malmö men jag har träffat många vänner genom att vara volontär hos IM. Mitt engagemang gör också att jag känner att jag faktiskt kan göra en skillnad för några genom att bara ge några timmar i veckan, och det är en väldigt skön känsla.

*PUT står för permanent uppehållstillstånd

Taggar

Volontär & utbyten Flykt & migration