av Svenska FN-förbundet

Hedersförtryck drabbar en av sex storstadselever i årskurs nio

Många unga i Sverige lever under hedersförtryck. Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
nyhet

Ännu en rapport pekar på att många unga i Sverige lever under hedersförtryck. Insatser krävs om Sverige ska nå mål 5 i Agenda 2030 om jämställdhet.

En ny rapport om hedersförtryck har tagits fram av forskare i Örebro, Stockholm, Göteborg och Malmö. Intervjuer med omkring 6 000 elever i årskurs nio visar att en av sex unga, 13 procent, lever med två normer om oskuld: att vänta med sex tills de gifter sig och att inte få ha en villkorslös kärleksrelation. I Malmö är siffran så hög som en av fem (20 procent).

Studien visar vidare att 8 procent av ungdomarna lever i en så kallad våldsnorm, det vill säga de har blivit utsatta eller utsatt någon annan för av familjen/släkten kollektivt legitimerat våld.

Signal om att Sverige måste göra mer

Rapporten är ytterligare en i raden som visar att många unga i storstadsområden lever med olika typer av begränsningar i sitt val av partner och hur man vill leva sitt liv. Tidigare har liknande resultat framkommit i bland annat dåvarande Ungdomsstyrelsens rapport ”Gift mot sin vilja” och i undersökningar av organisationen Varken hora eller kuvad.

– Att en av sex elever i årskurs 9 utsätts för hedersförtryck är ytterligare en signal om att Sverige måste göra mer för att stödja utsatta unga. Det är särskilt viktigt om vi ska kunna nå mål 5 i de globala målen som kräver stopp för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Många av de intervjuade, men inte alla, har blivit svikna av sina egna familjer och därefter av myndigheterna, skriver rapportförfattarna i sitt förord.

– Det understryker behovet av ytterligare kunskapsspridning, mer resurser och bättre samordning mellan berörda myndigheter som skola, socialtjänst och polis, säger Annelie Börjesson.

Gemensamt mål för Sveriges storstäder

Studien pekar också på att graden av ekonomisk, politisk, religiös, social och kulturell slutenhet respektive öppenhet mellan familjer och andra sociala grupper har avgörande betydelse för förekomsten av våld i allmänhet och för hedersrelaterat våld och förtryck. De tre städerna uttrycker i rapporten en förhoppning om att kunskapen som framkommer i studien ska bidra till att alla invånare kan leva ett liv fritt från våld och förtryck.

Stockholm stad, Göteborg stad och Malmö stad har som gemensamt mål att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och har gett Örebro universitet i uppdrag att genomföra en kartläggning som undersöker våldets karaktär och omfattning. Totalt har över 230 personer medverkat i olika former av intervjuer. Omkring 6 000 elever i årskurs 9 har svarat på en enkät.

Mer information om rapporten, som också har uppmärksammats av Sveriges Radio, finns hos Göteborgs stad.

FN-förbundets projekt Flicka syftar till att stoppa barnäktenskap, könsstympning och andra former av hedersförtryck.

Taggar

Agenda 2030 Jämställdhet Mänskliga rättigheter