Har du koll på fake news?

Livsstil

Varje dag möts vi av tusentals olika påståenden i traditionella och sociala medier. Hur ska man veta vad som faktiskt stämmer? Vi tipsar om hur man kan tänka mer källkritiskt kring de påståenden man möter!

Snart är det riksdagsval och politikerna debatterar flitigare än vanligt. Överallt möts vi av olika påståenden om hur samhället ser ut. Men det är inte bara politikerna som uttalar sig. Varje dag blir vi överösta med budskap från olika aktörer i traditionella och sociala medier. Det kan röra sig om allt ifrån hur många flyktingar Sverige avvisar till hur mycket utsläppen har minskat de senaste åren. Men hur ska man veta vad som faktiskt stämmer?

Faktiskt.se motarbetar spridningen av fake news

Ett exempel på hur man kan granska fake news är ett besöka faktiskt.se som är ett samarbete mellan Sveriges Television, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Kit och Svenska Dagbladet. På hemsidan granskar medierna påståenden från politiska makthavare och andra påståenden som fått spridning i sociala medier. Tanken är att öka medvetenheten om källkritik och motarbeta spridningen av fake news inför valet.
Bild: Faktiskt.se​​​​
I en intervju med gaytidningen QX påstod till exempel Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson att det finns forskning som visar att barn som växer upp med samkönade föräldrar får identitetsproblematik senare i livet. En granskning av SVT visar att påståendet faktiskt inte alls stämmer. För det första visade det sig att Åkesson inte kunde hänvisa till någon forskning som stärker hans uttalande. Samtidigt visar den forskning som faktiskt finns på området att barn som har samkönade föräldrar inte får någon särskild identitetsproblematik på grund av det.

3 tips på hur du kan tänka mer källkritiskt

Att djupgående granska varje påstående man möter är förstås omöjligt. Men att motarbeta spridningen av fake news så gott man kan är jätte viktigt. Här tipsar vi om hur du kan tänka mer källkritiskt kring de påståenden du möter!

1. I vilket sammanhang förekommer påståendet och vem har sagt det? Är det en artikel, ett medium eller en privatperson på sociala medier? Var kritisk om påståendet görs utan att kunna hänvisa till en källa och vart informationen kommer ifrån (t.ex. en artikel, statistik från myndigheter etc.).

2. Om någon gör ett påstående och till exempel hänvisar till forskning eller en artikel, be om länken till orginalkällan så att du kan granska på egen hand.

3. Granska politiska påståenden genom att besöka faktiskt.se

Taggar

Mänskliga rättigheter