nyhet av We Effect

Här är kooperativen som stärker kvinnorna på Sri Lanka

Chandakumar Nirmala, Mateswaran Vijayaletchumi, Suresh Thevamlar och Nishanthini Harichandran är på väg till marknaden utanför Batticaloa, Sri Lanka. Deras kvinnokooperativ lagar lokala smårätter och säljer på marknaden om kvällarna. Foto: Anders Hansson.

Kvinnokooperativ skapar nya möjligheter på Sri Lankas fattiga landsbygd. Suresh Thevamlar har kunnat betala av sina ofördelaktiga, gamla lån och hoppas få råd att köpa en moped i framtiden.

I Karadipooval och fem andra byar på Sri Lankas östkust utbildar kvinnor sig i bland annat ekonomi, ekologiska odlingstekniker och försäljning. Utbildningen sker genom We Effect och samarbetsorganisationen KAVIYA. Suresh Thevamlar är sekreterare i kooperativet Ilamkathir som säljer lokala maträtter på marknaden i staden Batticaloa, där kooperativet har två marknadsplatser.
– När jag gick med i kooperativet för fem år sedan var inkomsten från min försäljning ungefär 600 rupier per dag. Jag hade lån som jag inte kunde betala tillbaka, eftersom villkoren var för dåliga. Nu kan jag få omkring 2 000 rupier en bra kväll på marknaden, berättar Suresh medan hon förbereder dagens matlagning. (2 000 rupier är ungefär 115 kronor, reds anm.)

Medlemmarna i kooperativet lagar maten under för- och eftermiddagarna. Därefter åker de tillsammans till staden i en lastbil som kooperativet tillhandahåller. Suresh Thevamlar och hennes familj, som består av hennes make och två barn, har kunnat betala tillbaka sina lån. Hon har utbildat sig inom djurhållning och börjat sälja ägg från sina hönor. En verksamhet som hon har planer på att utöka.

Suresh Thevamlar förbereder dagens matlagning. Foto: Anders Hansson

Vi går runt i trädgården medan grannskapets barn springer kors och tvärs över den lilla tomten. Hon berättar att kooperativet utbildat medlemmarna i att skapa en ekologisk köksträdgård, där skörden används för eget bruk.

– Vi odlar passionsfrukt, citron, apelsin, mango, cashewnötter och granatäpple.

Hönor pickar förnöjt runt oss. De får gå fritt i trädgården eftersom det är bra för deras ägg.
– De ger ett högre pris på marknaden, säger Suresh Thevamlar. Hon berättar att många i byn har börjat med uppfödning av hönor. Men vill ändå lyfta fram något annat som den största förändringen.
– Den största förändringen är att vi förändrat vår inställning till att spara. Det är svårt ibland, men matlagningen har gett oss möjligheten att lägga undan lite, vilket är både oss själva och andra till nytta.

Suresh Thevamlars mål är tydligt. Hon vill bygga en butik på sin tomt för att byborna inte ska behöva åka flera kilometer till marknaden. Och så vill hon köpa in en moped att hyra ut till de som behöver. Men det finns fortfarande utmaningar kvar, som vattenförsörjningen.
– Under sommaren har vi inte en droppe vatten, utan får gå två kilometer för att hämta. Vi vill dra in vatten till byn, det skulle ge oss möjligheter att utökavåra odlingar.

Taggar

Försörjning