av Amnesty International

Greta Thunberg och Fridays for Future får pris av Amnesty

Greta Thunberg i Paris 2019. © REUTERS/Philippe Wojazer
Nyhet

Den 7 juni 2019 utnämns Greta Thunberg och rörelsen Fridays for Future till Amnestys Ambassador of Conscience. Priset är Amnesty Internationals högsta utmärkelse.

— Amnestys Ambassador of Conscience Award prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, säger Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare.

Fridays for Future startades av Greta Thunberg, en tonåring från Sverige som i augusti 2018 bestämde sig för att varje fredag protestera utanför Sveriges riksdag istället för att vara i skolan fram tills dess att riksdagen på allvar agerade för att möta klimatförändringarna.

Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, säger Greta Thunberg. 

Hennes ansträngningar för att skapa medvetenhet om klimatkrisen blev snabbt global. Över en miljon unga människor över hela världen deltog i den senaste globala Friday for Future-skolstrejken den 24 maj. Demonstrationer hölls i över 100 länder, bland annat i Australien, Brasilien, Indien, Nigeria, Pakistan, Storbritannien, Tyskland, Japan, Filippinerna och Uganda.

- Det är en stor ära att motta Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award för Fridays for Futures räkning. Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, säger Greta Thunberg.

Amnesty Ambassador of Conscience

Ambassador Of Conscience Award är Amnesty Internationals mest prestigefyllda människorättspris. Det uppmärksammar människor som visar enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter. Tidigare pristagare är bland andra Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, the Youth Groups of West and Central Africa, Angélique Kidjo, the Indigenous rights movement in Canada, Alicia Keys och Colin Kaepernick. Priset är inspirerat av dikten From the Republic of Conscience, skriven för Amnesty International av den irländska poeten Seamus Heaney.

Du kan läsa mer om priset på Amnestys internationella hemsida

Taggar

Klimat & miljö