Nyhet av Naturskyddsföreningen

Fyra tips till dig som vill äta mer vego

Känner du vegopeppen än? Om ja: Hurra. Det för dig ett steg närmare till att bli en klimathjälte. Om inte: Ta det lugnt. Naturskyddsföreningen hjälper dig.

Visste du att den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet lika mycket som bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans? Och i Sverige äter vi över 40 procent mer kött i dag än 1990.

Så en av de snällaste sakerna du kan göra för klimatet är att dra ner på köttet. Men det kan vara lite lättare sagt än gjort. I Sverige äter vi över 40 procent mer kött i dag än 1990. Det kan alltså vara knepigt att bryta sig ur köttnormen. Så här gör du det lite enklare i fyra steg.

Steg 1

Känn dig inte tvungen att sätta en etikett på dig själv. Du behöver varken bli eller kalla dig vegetarian eller vegan, bara börja ät lite mer mat utan kött. Börja med att plocka bort kött lite här och där. Ha en köttfri dag i veckan. Bli lunchvegetarian. Eller veckodagsvegetarian. Eller ät kött bara en dag i veckan. Se till att du skaffar dig en rutin så blir det mycket enklare! Du väljer själv hur mycket kött du äter - ta gärna hjälp av SMERGYmetern för att se hur mycket utsläpp din förändrade kosthållning sparar.

Steg 2

Kör du samma kötträtter om och om igen hemma? Prova avköttifiera någon utav dem. Köp linser till färsen, tofu till grytan eller sojafärs till köttbullarna. Ha lite roligt och experimentera med nya rätter. Ta hjälp av Internet. Det finns hur många vegoreceptbloggar som helst och en uppsjö av inspirationsgrupper på Facebook. De största receptsamlarsajterna har också tydliga vegetariska kategorier. Det är garanterat inte svårare än att laga kötträtter.

Steg 3

Om du vill äta kött - välj med omsorg. Olika typer av animaliska produkter påverkar klimatet på olika sätt. Och för att inte tala om miljön. Köper man mindre kött blir det dessutom mer pengar över till att köpa ekologiskt kött och kött från djur som betat. Tänk på vad du stoppar i varukorgen i butiken! Fråga på restaurangen var köttet kommer ifrån och om det är ekologiskt! Konsumentmakt for the win!

Steg 4

Ifrågasätts ditt val av mat? Välj själv när du vill argumentera. Du sitter på ett riktigt slagkraftigt argument för att välja bort köttet. Du vill helt enkelt inte bidra till att vi i Sverige orsakar utsläpp på över ett ton koldioxidekvivalenter per person och år genom konsumtion av animaliska produkter. Dessutom är det bättre för hälsan att äta mer vegetariskt, det säger bland annat Livsmedelsverket och WHO, som nyligen kom med en rapport som listar charkprodukter som cancerframkallande. Och effektiv användning av våra resurser. Men du behöver inte förklara dig varje gång du inte har en köttbit i matlådan. Säg bara kort och gott att du valt bort kossan i dag för klimatets skull. Eller ställ en motfråga “Varför äter du kött i dag?”. Vill de veta mer får du mer än gärna hänvisa till oss :) #vegopepp

Taggar

Klimat & miljö