av WaterAid

Fotoutställning om skolbarn i Pakistan

Under våren 2016 reste den prisbelönta svensk-eritreanska fotografen Malin Fezehai till Pakistan för att dokumentera hur livet för skolbarnen i det vackra Indusdeltat påverkas av vattenbrist och klimatförändringar. Resan resulterade i 31 fotografier som berättar hur det är att som barn leva i ett område där tillgång till rent vatten alltid är en kamp.

WaterAid/Malin Fezehai.
Nyhet

Fotografierna från Pakistan, där några tidigare visats av respekterade The New Yorker, ställs nu ut i Kungsträdgården i Stockholm.

Noori Tales är historien om hur den globala vatten- och sanitetskrisen påverkar barnen och deras samhälle. Att få höra folkets fängslande berättelser ger perspektiv på de problem som påverkar det här området. Vatten är inte bara en bristvara utan regionens geografiska position gör också att den är väldigt sårbar för både översvämningar och klimatförändringar” – Malin Fezehai

”Noori Tales: Stories from the Indus Delta” presenteras som en del av det globala program kring rent vatten och sanitet som WaterAid och stiftelsen H&M Foundation arbetar med tillsammans. Utställningen ingår i Stockholms kulturfestival (16-21 augusti) och World Water Week i Stockholm (28 augusti-2 september) som är den årliga samlingspunkten för diskussion kring världens vattenutmaningar.

Genom fotografierna får vi följa några av Indusdeltats barn och uppleva problemen de möter i sin vardag. Vi får träffa 11-åriga Shaneela som av sina föräldrar förbjudits att gå i skolan eftersom det saknas flicktoaletter, men som ändå smiter dit eftersom hon vill lära sig saker. Eller 6-åriga Gul som kämpar för sin utbildning trots att hennes skola håller på att kollapsa av erosion orsakat av försaltning av grundvattnet.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, Generalsekreterare WaterAid Sverige, säger:

”Vi är stolta över att få samarbeta med en så begåvad fotograf som Malin Fezehai, och hennes fotografier illustrerar verkligen de problem som fortfarande finns på så många skolor runtom i världen. Avsaknaden av rent dricksvatten och toaletter påverkar barns förmåga att lära sig, vilket i längden påverkar hela samhället. Det är verkligen bra att dessa problem uppmärksammas.”

Diana Amini, Global chef för H&M Foundation, säger:

”Rent vatten och sanitet är grundläggande mänskliga rättigheter, och Malins Fezehais fotografier illustrerar de problem som barn möter när de inte har vatten och toaletter i skolan. Att se till så att det finns rent vatten och toaletter i skolor är avgörande för att kunna säkerställa att vatten och sanitet finns tillgängligt för alla – ett mål vi förespråkar som en del av FN:s globala mål till 2030.”

Annons