nyhet av Amnesty International

FN:s säkerhetsråd måste agera mot brott mot mänskligheten

I Nordkorea har människor skickats till fångläger för politiska fångar, torterats och även avrättats utan rättegång. Foto: Amnesty
Förenta Nationernas säkerhetsråd måste öka trycket på Nordkorea och kräva att de förbättrar den fruktansvärda människorättssituationen i landet. Det säger Amnesty International efter att FN släppt en fördömande rapport.

-Den fasansfulla situationen i Nordkorea avslöjas i kommissionens utförliga rapport. Allvaret och omfattningen av brotten mot mänskliga rättigheter saknar motstycke, säger Roseann Rife chef för Amnesty Internationals Sydostasienavdelning.

FN:s undersökningskommission hade i uppdrag att utreda grova, systematiska och utbredda övergrepp i landet och släppte sin rapport i dag, måndag. De har hittat bevis för att brott mot mänskligheten har begåtts av Nordkorea, där människor har skickats till fångläger för politiska fångar, torterats och även avrättats utan rättegång.

- FN:s säkerhetsråd och rådet för mänskliga rättigheter måste ta tillfället i akt och använda sitt inflytande för att försäkra att Nordkoreas regering vidtar åtgärder efter kommissionens utredning. Folket i Nordkorea förtjänar ingenting mindre, säger Roseann Rife.

En av rekommendationerna från säkerhetsrådet är att skicka ärendet vidare till internationella brottmålsdomstolen, ICC, eller att sammanställa en ad hoc-tribunal för att försäkra att de ansvariga för kränkningarna ställs inför rätta.

- Den internationella samfundet kan inte se på när dessa ofattbara brott begås. Kommissionens utredning förstärker behovet av att säkerhetsrådet lyfter mänskliga rättigheter tillsammans med frågor kring säkerhet och fred i Nordkorea, säger Roseann Rife.

Kommissionen uppmanar Nordkorea att erkänna att människorättskränkningar äger rum, inklusive den stora utbredningen av politiska fångläger.

Andra rekommendationer i rapporten är att uppmana länder som Kina och andra regeringar att inte skicka tillbaka individer som flytt över gränsen från Nordkorea. 

Amnesty har intervjuat personer som också vittnat för FN:s människorättsråd. Vittnesmålen finns dokumenterade på film.

Taggar

Mänskliga rättigheter