av Svenska FN-förbundet

FN kräver stopp för barnäktenskap

nyhet

Fokusera på hedersförtrycket i våra förorter, skriver Svenska FN-förbundet och GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime i Expressen på internationella flickdagen.

Antalet barnäktenskap i världen har minskat med 20 procent under de senaste tio åren, men fortfarande gifts 12 miljoner flickor bort varje år. Globalt har 650 miljoner flickor och kvinnor gifts bort innan de fyllde 18 år. FN räknar vidare med att omkring 200 miljoner flickor och kvinnor är könsstympade.

För att åstadkomma förbättring har en plan upprättats. Den stavas Agenda 2030. I detta historiska FN-avtal från 2015 har världens länder förbundit sig att skydda utsatta flickor. Det innebär bland annat att skadliga sedvänjor som barnäktenskap, tidiga äktenskap och könsstympning ska vara avskaffade senast om tolv år. Det börjar bli bråttom.

Den feministiska utrikespolitiken måste ha en motsvarighet även på hemmaplan

Det globala arbetet för ökad jämställdhet utmanas av både auktoritära regimer och demokratier. Sverige har under snart två år som medlem i FN:s säkerhetsråd gått mot strömmen och gjort kvinnors roll i konfliktlösning till en profilfråga. Den så kallade feministiska utrikespolitiken måste ha en motsvarighet även på hemmaplan. Det gäller inte minst nödvändigheten att se begränsningarna för flickor i svenska förorter när det gäller att välja partner och vem man får gifta sig med.

Trots den välkända kartläggningen från Ungdomsstyrelsen 2009, ”Gift mot sin vilja”, och senare rapporter från bland andra organisationen Varken hora eller kuvad har det tagit oacceptabelt lång tid för politiker och folkvalda att se hedersrelaterat förtryck och problemets omfattning. Hederskultur, barnäktenskap och könsstympning har blivit allt vanligare i den svenska vardagen. Senast i veckan uppmärksammade flera medier att nio barn i Göteborgsområdet hade försvunnit under skollovet.

Tuffare lagstiftning och utbildningsinsatser krävs

Under sommaren har regeringen presenterat en proposition med förslag till ytterligare skärpningar av lagen mot barn- och tvångsäktenskap. I förslaget sägs att inga utländska barnäktenskap ska erkännas i Sverige oavsett parternas anknytning hit när äktenskapet ingicks eller deras ålder vid tidpunkten för erkännandeprövningen. Regeringen säger också att inga undantag ska kunna göras om någon av parterna fortfarande är under 18 år.

Om intentionerna blir verklighet har vi närmat oss kravet på nolltolerans för barnäktenskap. Förutom tuffare lagstiftning krävs utbildningsinsatser för skola, sociala myndigheter och polis för att fånga upp flickor som är i farozonen. Det måste också tillskjutas pengar till detta. Vissa frågor behöver belysas ytterligare, till exempel hur vi når kvinnor som giftes bort som barn och varit gifta länge och hur de kan ta tillvara sina rättigheter.

Vi måste jobba hårdare för att avskaffa barnäktenskap

Internationella dagen för flickor är en relativt ny FN-dag men en av de absolut viktigaste. FN:s krav på världens länder – som förutom i Agenda 2030 formuleras i bland annat den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna och FN:s kvinnokonvention – förpliktigar. Den sorgliga sanningen är att inget land eller region är på väg att nå målet att helt avskaffa barnäktenskap till år 2030.

För att understryka allvaret i situationen samlar vi i dag, tillsammans med Tvärpolitiska nätverket Fadimedagarna i riksdagen, folkvalda och aktiva mot hedersvåld i riksdagen. En ny regering och Sveriges nyvalda riksdag måste gå från ord till handling för att skydda tiotusentals utsatta personer och förebygga och agera mot hedersförtryck i Sverige.

Vi har inte råd att vänta längre.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Sara Mohammad
Ordförande GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime

Läs artikeln på Expressens webbplats.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter