nyhet av Svenska FN-förbundet

FN-dagen: Globala mål kräver ledarskap – även på hemmaplan

En rad undersökningar från bland andra Sida visar att kännedomen bland svenskarna om de senaste 25 årens globala utvecklingsframsteg är liten.

Regeringen behöver växla upp arbetet med de globala målen på hemmaplan. Vad som krävs är en konkret åtgärdsplan och nya resurser. Vi vill framför allt se ett tydligt ledarskap för genomförandet såväl nationellt som internationellt. Är Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi redo att anta utmaningen?

Agenda 2030, det historiska utvecklingsavtal som FN:s medlemsländer antog i september 2015, ställer stora krav. På femton år ska länderna ställa om till socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Bland de 17 högt satta målen finns utrotning av hunger och fattigdom, stopp för skadliga traditioner som drabbar världens flickor och kvinnor och ett slut på korruption och vanstyre. Nytt är också att målen omfattar samtliga FN-länder, rika som fattiga.

Sverige har genom inrättandet av statsminister Stefan Löfvens högnivåpanel signalerat en vilja att ta en ledande roll i det globala genomförandet av målen. Utmaningarna i arbetet med målen är globala men lösningarna är ofta lokala. För att driva arbetet framåt måste regeringen därför också komma igång på allvar med genomförandet av målen i Sverige. Det brådskar – två har ägnats åt förberedelser och ett förslag till handlingsplan. Nu återstår bara tretton år till 2030. I dag på FN-dagen efterlyser vi nya tag.

Den nye FN-chefen António Guterres har gjort Agenda 2030 till en del av sitt reformprogram som omfattar hela FN. Flera av hans tankar – stärkt utvecklingsfinansiering, mer sammanhållen FN-policy på regional nivå och vikten av kärnstöd till FN:s humanitära organisationer – ligger i linje med svensk utvecklingspolicy. Därför går aktivt arbete med Agenda 2030 också hand i hand med reformprocessen i FN, inte minst när Sverige finns i FN:s säkerhetsråd. Reformfrågorna ligger på bordet och USA:s och Donald Trumps inbjudan till diskussion bör besvaras av de FN-medlemmar som vill ha ett mer transparent, öppet och effektivt FN.

Att ställa om till ett hållbart samhälle kräver ledarskap också på hemmaplan. Det kräver i sin tur mod att se utmaningar, beredskap att förändra och framför allt vilja att göra aktiva val. Kommunikation och förankring har framhållits av regeringens egen Agenda 2030-delegation som avgörande för att de globala målen ska nås även i Sverige. Trots det har arbetet med målen varit en bristvara i civilminister Ardalan Shekarabis uttalanden och Twitter-flöde sedan han som ansvarig minister rapporterade till FN i New York i somras.

Klimat- och havsfrågorna samt ökande klyftor är utmaningar även för ett relativt välmående land som vårt. Vidare måste regeringens starka internationella profilering i jämställdhetsfrågor ha en motsvarighet på hemmaplan. Fortsatta kryphål i lagstiftningen mot barnäktenskap, brister i förlossningsvården och vittnesmål om övergrepp i kampanjen #metoo visar att även Sverige behöver arbeta vidare med mål 5 om jämställdhet.

En rad undersökningar från bland andra Sida visar att kännedomen bland svenskarna om de senaste 25 årens globala utvecklingsframsteg är liten. Agenda 2030 och de globala målen är ett gyllene tillfälle att involvera hela det svenska samhället i en spännande, smart och nödvändig omställning – och samtidigt öka kunskapen om innebörden av socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.

Intresset för utvecklingsfrågor är stort, inte minst bland unga. Vi har de senaste åren låtit besökarna vid Bokmässan i Göteborg rangordna de globala målen. God utbildning, jämställdhet och att bekämpa klimatförändringarna är återkommande nationella prioriteringar mellan 2015 och 2017. I ett internationellt perspektiv vill besökarna prioritera utbildning, krafttag mot klimatförändringarna och tillgång till rent vatten.

Frivilligorganisationer i Sverige har engagerade, kunniga och aktiva medlemmar som gärna sprider kunskap om de globala målen. Agenda 2030-delegationen har talat om behovet av en folkbildningskampanj men regeringen har meddelat att man inte avsätter särskilda medel för en sådan.

Det finns en otålighet som beror på att genomförandet av Agenda 2030 i Sverige har blivit liggande alltför länge. Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting ligger i startgroparna för ett landsomfattande arbete där kommuner landsting och regioner kan bidra till att målen uppfylls såväl lokalt som globalt. Vi vet att intresset för vårt projekt är stort runt om i landet. Även Luleå och Norrbotten har mycket att vinna på att vara med tidigt på tåget.

Regeringen behöver växla upp arbetet med de globala målen på hemmaplan. Vad som krävs är en konkret åtgärdsplan och nya resurser. Vi vill framför allt se ett tydligt ledarskap för genomförandet såväl nationellt som internationellt. Är Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi redo att anta utmaningen?

Aleksander Gabelic
Ordförande, Svenska FN-förbundet

Taggar

Bistånd & utveckling