nyhet av

Festival i Malmö för öppenhet och möten mellan människor

Eduardo Fernandez, musiker i Malmöbandet Sgt. Sunshine bokar in sin pedalworkshop som programpunkt under festivalen. Foto: Erik Törner / IMs bildarkiv

Opportunity Space Festival är en plats för nya möten mellan människor. Eduardo Fernandez har kommit dit för att delta.

- Jag hade hoppats få köra lite pedalworkshop, säger Eduardo Fernandez, för gitarr du vet.
- Det är inte på programmet tyvärr… Aida Al-Akrawi, projektkoordinator för Opportunity Space Festival funderar lite och fortsätter:
- Vi löser det! Kan du lördag? Måndag?
- Måndag, säger Eduardo, det kör vi – kul!

Pedalworkshop sist in på programmet

Så fick Opportunity Space Festival en ny programpunkt, pedalworkshop. Festivalen som går av stapeln i Enskifteshagen nära Nobeltorget i Malmö under 22 augusti till 2 september har precis dragit igång.
- Äntligen är det verklighet! Säger Aida Al-Akrawi glatt.
Aida har jobbat hela sommaren för att komma fram till just den här dagen. Runt sig har hon ett 20-tal volontärer som alla är nyanlända.

Framför paviljongen Folkets House står Aida Al-Akrawi, projektkoordinator för Opportunity Space Festival. Hon har jobbat hela sommaren för att förverkliga festivalen. Foto: Erik Törner / IMs bildarkiv

Eduardo är musiker från Malmö från bandet Sgt. Sunshine och har kommit till festivalen av nyfikenhet.
- Jag var på ett informationsmöte här borta på Möllevångstorget för några månader sedan och blev nyfiken. Det är så kul att se den här grejen på riktigt nu, paviljongen, det blev precis som man sade det skulle bli, säger han.

Sedan i maj har festivalen förberetts. Paviljongen, ”Folkets House”, var det vinnande bidraget i en tävling. Nu är paviljongen uppe och festivalen igång, och förhoppningarna är stora. Opportunity Space är ett ovanligt samarbete mellan kommun, företag och civilsamhällesorganisationer. IM har varit en av de mest drivande parterna.
- Jag tycker detta är lite typiskt Malmö, fortsätter Eduardo. Vi är ganska bra på att förena och föra samman, säger han men konstaterar att alla förstås inte vill.
- Nej, alla gillar ju inte att förenas förstås, det finns ju folk som inte ens egentligen vill bo här, och när man sätter på nyheterna varje morgon kan man ju tro att ingen nånsin är sams här liksom – men nyheterna stämmer inte.

Öppet och gratis för alla

Opportunity Space Festival vill just föra samman och erbjuder massa aktiviteter och möjligheter. Jobbsökarcoaching, föreningsliv, kultur, musik och mat – och är öppet och gratis för alla - både etablerade och nyanlända svenskar.

Karin Rahmberg, enhetschef för IM i Skåne bläddrar i festivalprogrammet. Foto: Erik Törner / IMs bildarkiv

För Karin Rahmberg, enhetschef för IMs Region Skåne-kontor, har hela processen och samarbetet varit kanske lika viktigt som festivalen i sig.
- Det är inte enkelt att få samman så här många, och så olika, partners. Men det har varit en viktig poäng i sig. Att vi förenas med syfte att skapa nya möjligheter för inkludering. Och det gäller alla – oavsett hur länge du levt i Sverige kan du bidraga till en ökad inkludering och integration. Och bara genom alla förberedelser och att få ihop samarbetet så har vi nått väldigt många människor.
Designen på paviljongen är viktig, och står för något i sig. Den skapar nyfikenhet och visar en ovanlig, öppen och välkomnande plats för möten och samtal.

- Och detta är faktiskt bara början, konstaterar Karin. Även om detta är kul, med invigning och festival, så hoppas vi mycket ska fortsätta hända även efteråt. Vi vill att festivalen ska skapa nya idéer och nya kontakter.

Du är också välkommen att besöka Opportunity Space Festival!

Taggar

Mänskliga rättigheter