nyhet av Studiefrämjandet

Femtastic och Studiefrämjandet utmanar mansdominansen i musikbranschen!

Femtastic har glädjen att meddela att vi fortsätter utmana mansdominansen i musikbranschen och den här gången där det börjar! Femtastic har beviljats stöd från Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Statens Musikverk för att genomföra projektet Femtastic Youth – ett samverkansprojekt med studieförbundet Studiefrämjandet.

Genom en stor workshop-turné kommer unga tjejer att inspireras att ta steget in i en studio, replokal och upp på scen. Femtastic kommer hösten 2014 och våren 2015 besöka tolv av Studiefrämjandets lokalavdelningar under en hel helg och hålla workshop för över 300 unga tjejer över hela landet. Nya musikkonstellationer och nätverk kommer att skapas under dessa helger och många av de trösklar och hinder som kan finnas för unga tjejer som vill hålla på med musik kommer slipas ner. 

– Jag tycker det ska vara en självklarhet från tidig ålder att vi lär oss att vara kreativa med både killar och tjejer och hitta de gemensamma rum där alla kan få plats. När det är sådan minoritet av tjejer som tar plats i kreativa miljöer måste man ibland skapa separata rum för att våga, vidga och integrera tillsammans, säger Vanessa Marko som är en av Femtastics grundare.

En jämställd musikscen

Under hösten kommer Linköping, Malmö, Stockholm och Umeå få besök av Femtastic och sedan fortsätter turnén under våren till Karlstad, Jönköping, Norrköping, Växjö, Eskilstuna, Uppsala, Göteborg och Örebro. Det detaljerade schemat kommer släppas i augusti. Deltagarna kommer efter workshopen ha en naturlig ingång i Studiefrämjandets dagliga musikverksamhet och få tillgång till studio, handledning och scentid.

– Nu kliver vi upp en nivå från att ha genomfört många lokala projekt till att göra en nationell satsning på unga tjejers musicerande. Studiefrämjandet har en viktig roll i arbetet med att skapa en jämställd musikscen eftersom vi möter många unga musiker och därmed har möjlighet att slipa ner de trösklar och hinder som finns. Dessutom är detta inget frivilligt arbete, det är vårt uppdrag och berättigande, säger Tom Piha projektledare på Studiefrämjandet.

 

Taggar

Jämställdhet