Nyhet av Amnesty International

Fem anledningar att avskaffa dödsstraffet

Bild: Amnesty

Varje år döms tusentals människor till döden, och hundratals dödsdömda avrättas världen över. Därför är det tyvärr ständigt lika aktuellt att uppmärksamma varför dödsstraffet måste avskaffas snarast. Amnesty har listat fem anledningar varför.

1. Du kan aldrig ta tillbaka det

Dödsstraffet är oåterkalleligt. Absoluta domar kan leda till att personer avrättas för brott som de inte har begått. Ett exempel är Cameron Todd Willingham från Texas som avrättades 2004. Han påstods ha anlagt en brand som dödade hans tre döttrar. Efter hans avrättning kunde vidare bevisning avslöja att Willingham inte anlade branden som orsakade deras död. Men bevisningen lades fram för sent. 

2. Det avskräcker inte kriminella

Det finns inga trovärdiga bevis för att dödsstraff avskräcker brott mer effektivt än ett fängelsestraff. Faktum är att forskning pekar på det motsatta. Sedan dödsstraffet avskaffades 1976 i Kanada har antalet mord stadigt minskat

3. Det finns inget “humant” sätt att ta någons liv

Avrättningen av Angel Nieves Diaz 2006, med en så kallad “human” dödlig injektion tog 34 minuter och krävde två doser. Läkare har sagt att det är mycket troligt att Diaz död var smärtsam. Andra brutala metoder för avrättning som används runt om i världen inkluderar hängning, skjutning och halshuggning. Det här avrättningsmetoderna bidrar till att bevara en cykel av våld och gör ingenting för att underlätta smärtan för offrets familj

4. Det skapar ett offentligt spektakel av en individs död

Avrättningar utförs ofta på ett extremt offentligt tillvägagångssätt, med offentliga hängningar i Iran eller halshuggningar i Saudiarabien. Enligt FN:s experter på mänskliga rättigheter har offentliga avrättningar inget legitimt syfte och bidrar bara till att göra dödsstraffet än mer hemskt, omänskligt och förnedrande. 

—Alla avrättningar bryter mot rätten till liv. De som utförs offentligt är en grov förolämpning av mänsklig värdighet och kan inte tolereras, säger Hassiba Hadj Sahraoui, deputy director för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty Internationals. 

5. De flesta länderna i världen har redan avskaffat dödsstraffet

Under 2018 avskaffade ett land - Burkina Faso - och en delstat - Washington i USA - dödsstraffet för alla brott. I dag har 106 länder (majoriteten av världens stater) vänt ryggen mot dödsstraffet för gott. De som fortsätter att avrätta är en liten minoritet som står mot en våg av opposition. 

Det finns oändligt många argument för och emot dödsstraff. I en operfekt värld där vi aldrig kan vara säkra på om vi har fångat “den värsta av de värsta” - är det någonsin rättfärdigat att ta någons liv? Vi tycker inte det. 

Lär dig mer om dödsstraffet och hur du kan hjälpa till att rädda liv i dag

Taggar

Mänskliga rättigheter