nyhet av Amnesty International

Fängslade graffitikonstnären "El Sexto" frigiven

Den kubanske graffitikonstnären Danilo Maldonado Machado, "El Sexto”, frigavs den 21 januari från El Combiando del Este, ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Havanna.

Danilo Maldonado Machado, greps den 26 november 2016 i sitt hem i Havanna, bara några timmar efter tillkännagivandet av Fidel Castros död. Enligt tidningen 14 y medio hade Danilo Maldonado den 26 november skrivit orden “Se fue” (Han har gett sig av) på en vägg i Havanna. Danilo Maldonados familj tror att han anklagades för skador på statlig egendom, men har inte sett officiella dokument som specificerar detta.

2015 tillbringade Danilo Maldonado nästan tio månader i fängelse utan åtal och dom efter anklagelser om "grovt förakt" efter att ha transporterat två grisar med namnen "Raúl" och "Fidel" målat på dem. Avsikten var att släppa dem på en konstshow i Havanna Central Park.

Amnesty International ansåg att Danilo Maldonado var en samvetsfånge och utfärdade en aktion för honom i början av december 2016. Läs mer om Danilo Maldonado.

Taggar

Mänskliga rättigheter