nyhet av

Facklig organisering viktigt för migranter i Costa Rica

Stephanía Padilla Ugalde från byggfacket Suntracs i Costa Rica. Foto: Ville Klemens
Den viktigaste frågan för att migrantarbetare inte ska utnyttjas är rätten att organisera sig fackligt. Det menar Stephanía Padilla Ugalde från facket Suntracs i Costa Rica som organiserar byggnadsarbetare från Nicaragua.

– 90 procent av alla arbetare i byggsektorn är migranter och många  papperslösa. De flesta av våra medlemmar kommer från Nicaragua. De tjänar mindre än minimilönen, arbetar från tidig morgon till sent på kvällen och kan få sparken för det minsta misstag, säger Stephanía Padilla Ugalde från byggfacket Suntracs i Costa Rica. Hon är i Stockholm med anledning av det Globala forumet för migration och utveckling, GFMD, som just nu pågår.

Stephanía berättar att arbetsgivare och myndigheter i Costa Rica oftast är mycket negativt inställda till facket. Eftersom de som går med riskerar att få sparken måste all facklig organisering måste ske i hemlighet.

– De flesta är rädda för de vet att de kan förlora sina jobb och behöva återvända till sina hemländer. Många har flytt krig eller organiserad brottslighet kan riskera att bli dödade om de återvänder, säger Stephanía.

Vad har du för förväntningar på GFMD?
– Att vi ska kunna fokusera på lösningar, och inte bara problemen. Vi vet redan hur svår situationen är, men frågan är om viljan att förändra finns. Regeringarna borde skriva på de konventioner som finns, men det räcker inte, de måste göra mer.

Vilken är den viktigaste frågan?
– Att migrantarbetare får rätt att organisera sig fackligt. I Costa Rica och andra centralamerikanska länder är det bara medborgare rätt att ha fackliga förtroendeuppdrag. Men eftersom nästan alla byggnadsarbetare är migranter så är det väldigt svårt för dem att bilda fackföreningar.

– Sen måste vi också få stopp på alla kedjor av underleverantörer. När någon av våra medlemmar har blivit utnyttjad eller inte fått ut sin lön är det ofta svårt att veta men som egentligen har ansvaret. De kanske jobbar på något stort statligt bygge men är anställda av en underleverantör som i sin tur är anlitad av en annan underleverantör.

Ville Klemens
LO-TCO Biståndsnämnd

Taggar

Försörjning