Nyhet av Amnesty International

Facebooks och Googles omfattande övervakning hotar mänskliga rättigheter

Facebooks och Googles vittomspännande övervakning av miljarder människor utgör ett hot mot mänskliga rättigheter. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag, där organisationen kräver en radikal förändring av techjättarnas grundläggande affärsmodell.

Rapporten Surveillance Giants visar hur Facebooks och Googles övervakningsbaserade affärsmodell har ett inneboende problem genom att vara i grunden oförenligt med rätten till privatliv och genom att den utgör ett systemiskt hot mot flera andra rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet, tankefrihet samt rätten till jämlikhet och icke-diskriminering.

- Google och Facebook dominerar våra liv idag, och skapar sig oöverträffad makt över den digitala världen genom att samla in och tjäna pengar på miljarder människors persondata. Deras förrädiska kontroll över våra digitala liv underminerar själva essensen av begreppet rätten till privatliv och är en av vår tids stora människorättsutmaningar, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals internationella generalsekreterare.

"Facebook och Google kan inte få diktera hur vi lever på nätet"

Även om andra Big Tech-företag - som Apple, Amazon och Microsoft - har skaffat stor makt på andra områden, så är det plattformarna som Facebook och Google äger som har blivit helt grundläggande när det gäller hur människor engagerar sig och interagerar med varandra - det har blivit ett nytt globalt offentligt rum.

- Internet är nödvändigt för att människor ska kunna åtnjuta flera av sina rättigheter, men ändå har miljarder människor inget verkligt val annat än att söka tillträde till det här offentliga rummet på villkor dikterade av Facebook och Google, säger Kumi Naidoo.

Exploaterande algoritmer

Googles och Facebooks plattformar bygger på algoritmer som processar enorma datamängder för att få ut otroligt detaljerad information om människor och för att skapa och forma deras upplevelse på nätet. Annonsörer betalar sedan Facebook och Google för att kunna nå människor med sina annonser och riktade meddelanden.

Skandalen kring Cambridge Analytica visade hur enkelt människors data kan missbrukas på oförutsedda sätt i syfte att manipulera och påverka dem.

Ett nytt internet

Regeringar måste omgående agera för att förändra den övervakningsbaserade affärsmodellen och skydda oss från människorättsproblem orsakade av företag. Ett sätt är att driva igenom robusta dataskyddslagar och effektiva regelverk för Big Tech-företag i linje med internationell människorätt.

-Facebook och Google kan inte få diktera hur vi lever på nätet. Teknologin bakom internet är inte oförenlig med våra rättigheter, men affärsmodellen som Facebook och Google har valt är det. Det är nu hög tid för oss att återta detta viktiga offentliga rum som är till för alla, och inte för ett fåtal ansvarslösa mäktiga bolag i Silicon Valley, säger Kumi Naidoo.

Facebook och Google bestrider vad rapporten visar. Deras svar finns inkluderade i rapporten.

Läs hela rapporten

Taggar

Mänskliga rättigheter