nyhet av

En tobaksfri skoltid – för barns rättigheter i världen

Foto: A Non Smoking Generation

Att tobak har dåliga konsekvenser för hälsan är ingen nyhet. Men visste du att tobaksindustrin präglas av barnarbete och enorma hälsorisker för dom som arbetar på tobaksplantagerna?

Att tobak har enorma konsekvenser för hälsan är ingen nyhet. Rökning ökar risken för både cancersjukdomar, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det är beräknat att 12 000 personer dog i snitt per år i Sverige på grund av rökrelaterade sjukdomar mellan åren 2010 och 2012.

Men tobak är inte bara ett stort hälsoproblem för de som brukar tobak, utan även för de barn och vuxna som arbetar på tobaksplantagerna.

Tobaksindustrin tjänar pengar på barnarbete

På de enorma plantagerna jobbar barn långa arbetsdagar, ofta utan rast och i hetta. Barn så unga som 9 år har hittats arbetande på tobaksfälten. Genom att använda barnarbete sparar tobaksindustrin 10 miljarder kronor per år, som istället hade kunnat gå till skäliga löner till de lokala ägarna av plantagerna.

Nikotinförgiftning är vanlig hos arbetarna på plantagen och inte minst hos barnen, vilket medför att de mår illa och blir sjuka. Nikotin är ett starkt ämne som tas upp genom huden. Att hantera tobaksplantorna med händerna innebär därför ett intag av nikotin motsvarande 50 cigaretter per dag.

Foto: A Non Smoking Generation

Brott mot Barnkonventionen

Barnarbete inom tobaksindustrin får ofta inga konsekvenser eftersom arbetet sällan klassas som ”farligt arbete”, trots att vassa verktyg används och trots den tunga dosen nikotin och insektsmedel som används.

Detta är en direkt överträdelse av både Artikel 28 och Artikel 32 i Barnkonventionen där det är skrivet att barn har rätt till en utbildning och att inga barn ska utnyttjas ekonomiskt för arbete som är skadligt eller hindrar barnets skolgång.

Detta innebär också i praktiken att Agenda 2030 och de Globala målen inte heller går uppnå, så länge tobaksindustrin ser ut som den gör.

1 av 4 röker på gymnasiet

För att upprätthålla tobaksindustrin krävs nya konsumenter, varav många som lockas går i skolan. Trots att 8 av 10 elever vill se ett totalt rökförbud under skoltid för både lärare och elever, är det vanligt med både rökning och snusning i skolan. I Sverige röker var fjärde gymnasieelev!

Långt ifrån alla skolor har policys och rutiner för hur de ska arbeta för att förebygga tobaksbruk i skolan och alltför få skolor har beslutat om en helt tobaksfri skoltid.

Gör all tid i skolan tobaksfri

Vi på Unga Drogförebyggare tycker inte att tobak hör hemma i skolan och att exponeringen av tobak för unga är alltför hög. De allra flesta som röker börjar innan de är 18 år – många börjar i skolan.

Genom att arbeta för en tobaksfri skoltid för både elever och lärare så bidrar du till en hälsosammare arbetsmiljö, minskad användning av tobak, samt mot barnarbete ute på fälten, så att alla barn kan få ta del av en god utbildning.

Gör all tid i skolan tobaksfri, för både lärare och elever! Ta ställning du också - mot tobak i skolan och för barns rättigheter.

Taggar

Global ekonomi Hälsa Mänskliga rättigheter