Nyhet av Björkåfrihet

En miljon kr till gömda och papperslösa

Foto: Emmaus Björkå

Second hand- och solidaritetsorganisationen Emmaus Björkå reagerar på Sveriges omänskliga migrationspolitik genom att dels uppmana till motstånd, dels betala ut en miljon kronor i stöd till gömda och så kallade papperslösa personer i Sverige.

– Behovet av ekonomisk hjälp till människor som uppehåller sig i Sverige efter att ha fått avslag på sina asylansökningar ökar på grund av den förda politiken, och då trappar vi också upp. Under 2018 kommer vi att öronmärka drygt en miljon kronor men vi skulle gärna ta allmänhetens hjälp att samla ihop en eller två till, minst, säger Kristin Ivarsson, föreningschef på Emmaus Björkå.

I Sverige går stödet till tre olika lokala organisationer som hjälper gömda och papperslösa med alltifrån boende och förnödenheter till vård och hjälp att navigera i samhället. Samarbetspartners är Ingen Människa Är Illegal i Göteborg, Rosengrenska stiftelsen i Göteborg samt Asylgruppen i Malmö.

– Vi har sett i framförallt sociala medier att många reagerar med desperation på de flyktingfientliga utspelen som kommer allt tätare från olika makthavare. Många säger rakt ut ”Vad ska jag göra nu, jag vill påverka det här?”, säger Mikela Lundahl Hero, styrelseordförande på Emmaus Björkå. Men det finns massor att göra! Först och främst behövs det aktivister till våra samarbetspartners. De är grupper med ideella som vänder ut och in på sig själva för att hjälpa andra och förändra den inhumana politiken.

– Sedan behövs det pengar också, förklarar Kristin Ivarsson vidare. Vi jobbar ihop ett överskott i våra second hand-butiker som används till bistånd. Vi har också ett 90-konto och professionella handläggare som gör att vi kan stå som garant för att pengar som folk skänker verkligen används till det som de är tänkta till.

Emmaus Björkå kommer att ha extra stort fokus på asylrätt och stöd till flyktingar fram till valet. Ett exempel är skyltfönstren på Linnégatan i Göteborg som nu handlar om att göra motstånd. I fönstren syns nu porträtt på Raoul Wallenberg, Irene Sendler och Oscar Schindler – tre personer som tog enorma risker för att gömma människor och hjälpa dem att fly under andra världskriget.

– Det är lätt att hylla historiens hjältar som Wallenberg, Sendler och Schindler. Men eftersom vi ännu inte lever i den bästa av världar måste vi våga hylla också dagens hjältar även om de är olydiga, och till och med bryter mot lagen, för att rädda människor på flykt. Vi uppmanar därför: Våga gömma en flykting! Om det blir olagligt – göm två! Tillsammans trappar vi nu upp arbetet för asylrätt och lite vanlig hederlig medmänsklighet, avslutar Mikela Lundahl Hero.

Taggar

Flykt & migration