nyhet av ADRA Sverige

En hel generation bortsopad av HIV

Khanyisile Lukhele och hennes man drabbades av HIV. Idag får Lukhele stöd av ADRA:s stödgrupp för hivdrabbade människor. Foto: ADRA
Det lilla kungdömet Swaziland som ligger i Sydafrika har den högsta hivförekomsten i världen. I inget annat land är så stor andel av befolkningen hivdrabbad. Här har en hel generation gått bort i hiv-epidemin. Resultatet kan ses idag i det stora antalet föräldralösa barn, barnhushåll och äldre morföräldrar som tar hand om sina föräldralösa barnbarn.

En av dem som drabbats är Khanyisile Lukhele. Hon är 38 år gammal, gift och har fem egna barn. Dessutom tar hon hand om fyra föräldralösa barn, två av dem är hiv-positiva. När deras föräldrar dog blev ett av barnen, en flicka, väldigt sjuk och Lukhele visste inte vad som var problemet. 

2004 fick familjen besök av en av ADRA:s hiv- och aidsutbildare som gav dem stöd och rådgivning och uppmuntrade Lukhele att ta barnet till sjukhuset. Flickan var 13 år gammal, och när hon blev testad på sjukhuset visade det sig att hon var hivpositiv. Hon fick då bromsmedicin som gjorde att hon blev bättre.

Stödgrupp

För att få hjälp att ta hand om de föräldralösa barnen gick Lukhele år 2004 med i ADRA:s stödgrupp för hivdrabbade människor. Där blev hon uppmuntrad till att testa sig. Hon hade misstänkt att hon var smittad med hiv och när hennes man inte mådde bra gick de till slut till sjukhuset. Där blev de erbjudna ett hivtest för par, men Lukheles man ville inte testa sig tillsammans med henne, utan sa att han skulle göra det på egen hand. När hon frågade honom om resultatet ville han inte säga något. 

Då gick Lukhele också och testade sig. Hon fick beskedet att hon var smittad. Hon berättade om sin status för sin man, och då kunde han öppna sig för henne och berätta att han också var smittad. Men han bad henne att inte berätta det för någon. Efter en tid började de ta bromsmedicin.

Nedåtgående spiral 

Lukhele mådde inte bra och det var bara hennes familj som visste om hennes sjukdom. Det var väldigt svårt för henne som var så sjuk att ta hand om sina barn och de föräldralösa barnen som också var sjuka i hiv. Eftersom hennes man var sjuk kunde inte heller han arbeta. Han blev svagare och svagare. Tidigare hade han arbetat som lastbilschaufför som körde transporter långa distanser. Nu arbetade han på deras fält med jordbruk. Men eftersom han inte hade så mycket krafter fick familjen väldigt små inkomster och alltför lite mat att äta. 

Lukhele kunde inte heller få arbete. De hade det väldigt svårt och ett av deras barn fick sluta i skolan eftersom de inte hade råd att betala hennes skolavgifter.

Lättat hjärta

ADRA:s stödgrupp har betytt otroligt mycket för Lukhele. Hon säger att det viktigaste är att gruppens medlemmar erbjuder varandra lyssnade öron och att de stöttar varandra i de svårigheter de möter. Varje gång hon träffar stödgruppen kommer hon hem med lättat hjärta. 

Stödgruppen har nu även startat inkomstbringande aktiviteter, bland annat en trädgård, som kommer att hjälpa medlemmarna att trygga sin vardag. Lukheles barn som var tvungna att lämna skolan kommer nu äntligen att få börja i skolan igen.

Taggar

Försörjning Hälsa