nyhet av Amnesty International

Egypten: Tre år efter upproret forsätter förtrycket med oförminskad styrka

Snart är det tre år sedan tusentals människor samlades på Tahrir Square i Kairo för att protestera mot regimen. Idag råder fortfarande instabilitet i landet. Foto: Flickr/Hossam el-Hamalawy.
De egyptiska myndigheterna använder alla resurser de har till sitt förfogande för att tysta protester och slå ned på mänskliga rättigheter, säger Amnesty i en mycket kritisk rapport inför treårsdagen av "25 januarirevolutionen".

- De senaste sju månaderna har våldet från staten och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna nått nya bottennivåer. Kraven från revolten, som inleddes för tre år sedan, om mänskliga rättigheter och värdighet verkar längre bort än någonsin. Flera av dem som ledde upproret sitter bakom galler och förtryck och straffrihet är det som råder i dagsläget, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Nordafrika-och Mellanösternavdelning.

- Över hela linjen har de egyptiska myndigheterna dragit åt snaran när det gäller yttrande-och mötesfrihet. Repressiv lagstiftning har införts, vilket gör det lättare för regeringen att tysta sina kritiker och slå ned protesterna. Säkerhetsstyrkorna har fått fria händer att agera utanför lagen utan risk för att hållas ansvariga och ställas inför rätta.

- Utvecklingen i Egypten går stadigt utför mot ytterligare förtryck och konfrontation. Om inte myndigheterna gör en kursändring och vidtar konkreta åtgärder för att visa att de respekterar mänskliga rättigheter och grundläggande principer för en rättsstat, genom att omedelbart och villkorslöst släppa alla samvetsfångar, kommer fängelserna i Egypten snart vara fulla med fångar som fängslats på olagliga grunder och bårhusen och sjukhusen kommer att fyllas med med ännu fler offer för säkerhetsstyrkornas godtyckliga våld, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

I ett tal förra helgen beskrev president Adly Mansour att den nyligen antagna konstitutionen skulle bana väg och bygga upp ett land som "respekterar frihet, demokrati och rättigheter och att rättvisa ska styra såväl arbetsliv som vardagen för egyptierna".

- I själva verket är det aktuella läget för de mänskliga rättigheterna uruselt. Den egyptiska regeringen kommer att bedömas utifrån sina handlingar inte sina ord. Muntliga försäkringar klingar ihåligt om förtrycket på marken ökar och människor kan hamna i fängelse för att de twittrat.

De senaste månaderna har Egypten upplevt ett våld utan motstycke. Säkerhetsstyrkorna använder rutinmässigt grovt, ofta dödligt, övervåld mot demonstranter. Sedan den 3 juli 2013 har 1 400 personer dödats i de politiska våldet. Drygt 500 Mursianhängare dödades när säkerhetsstyrkorna skingrade en manifestation i Rabaa al-Adawiya i augusti. Inte en enda medlem av säkerhetsstyrkorna har ställts inför rätta för detta blodbad.

De mest skamlösa tillslagen har dock drabbat yttrande-och mötesfriheten. Tusentals påstådda anhängare till det Muslimska brödraskapet har gripits för att de kritiserat att president Mursi tvingades från makten. I december stämplades Muslimska brödraskapet officiellt som en terroristorganisation, vilket gör det ännu lättare för myndigheterna att slå till mot deras anhängare eller påstådda supportrar. Den 23 december fick 1 055 välgörenhetsorganisationer som är knutna till det Muslimska brödraskapet sina tillgångar frysta.

En ny "protestlag" inför begränsningar för offentliga möten och demonstrationer och ger säkerhetsstyrkorna stora befogenheter att ingripa med våld mot fredliga demonstranter. 
Attacker mot journalister och räder mot frivilligorganisationer är ett medvetet försök att strypa oberoende rapportering om statens övergrepp, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Bild: Flickr

Taggar

Mänskliga rättigheter