nyhet av Kvinna till Kvinna

Egypten röstar om ny konstitution

Den 14-15 januari håller Egypten folkomröstning om ett förslag till ny konstitution. Bilden är från en tidigare demonstration på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Kvinna till Kvinna
För andra gången på drygt ett år ska Egypten hålla folkomröstning om en ny konstitution. Aktivister är försiktigt positiva till det senaste konstitutionsförslagets skrivningar om kvinnors rättigheter, men är samtidigt oroliga över att militären ges ökad makt.

– Formuleringarna om kvinnors rättigheter har förbättrats. Dessutom står det i inledningen att konstitutionen ska stämma överens med den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, vilket också är positivt. Men vi får se om artiklarna genomförs i praktiken, om nu konstitutionen skulle röstas igenom, säger Salma El-Naqqash från Nazra Foundation for Feminist Studies, en av Kvinna till Kvinnas egyptiska samarbetsorganisationer.

Kvinna till Kvinnas fältrepresentant för Egypten, Saba Nowzari, håller med om att förslaget innebär en bättre utgångspunkt än den förra konstitutionen, men betonar att det finns mycket kvar att göra.

– Konstitutionskommittén ansågs bestå av ”liberala” krafter som skulle fokusera mer på rättigheter än att säkerställa statsapparatens maktposition i samhället. Men detta innebär ingen garanti för kvinnors mänskliga rättigheter. De få kvinnliga ledamöterna i kommittén mötte stort motstånd när de till exempel begärde att minst 10 procent av platserna skulle vikas för kvinnor vid parlamentsval. I slutänden skrevs ingen kvot in i konstitutionen. Istället måste nu kvinnorörelsen arbeta hårt för få lagstiftarna att stifta kompletterande lagar som garanterar kvinnors deltagande. Det kommer också att behövas vad gäller till exempel våld mot kvinnor och vissa medborgerliga rättigheter, säger Saba Nowzari.

Kvinnor kan föra vidare medborgarskap

Andra har varit mer entusiastiska. När konstitutionsförslaget lades fram i början av december förra året, skickade kvinnorättsorganisationen The Egyptian Center for Women’s Rights (ECWR) ut ett pressmeddelande med rubriken ”Egyptens nya konstitution en seger för kvinnors rätt till fullt medborgarskap”.

ECWR lyfte särskilt fram artikel 6 i förslaget, som slår fast att ”medborgarskap är en rättighet för alla som är födda av en egyptisk far eller en egyptisk mor”. Det innebär en stor förändring, eftersom egyptiska kvinnor som gifter sig med icke- egyptier idag inte får föra vidare sitt medborgarskap till sina barn.

ECWR var också mycket nöjda med artikel 11, som bland annat fastställer att ”staten förbinder sig att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män gällande alla medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter”, och artikel 180, som säger att lokala beslutsfattande organ ska ha en representation av kvinnor på 25 procent.

Oroande inslag

Ett annat positivt exempel i konstitutionsförslaget, enligt Nazra, är artikel 53, som fördömer varje form av diskriminering på grund av religion, övertygelse, kön, ursprung, ras, hudfärg, språk, funktionshinder, social klass, politisk eller geografisk tillhörighet eller av ”annan orsak”. I artikeln står också att staten har ansvar för att vidta nödvändiga åtgärder för att eliminera alla former av diskriminering, inklusive att inrätta en oberoende kommission för detta ändamål.

Men det finns delar av förslaget som enligt Nazra är mycket oroande.

– Vi fördömer den artikel som gör det möjligt för civila att ställas inför rätta i militärdomstolar. Och vi är oroliga för att kapitlet om rättigheter och friheter ger lagstiftarna en möjlighet att begränsa rättigheter, som exempelvis rätten till fredliga strejker eller sammankomster, säger Salma El-Naqqash.

Stärkt maktposition för militären

Nazra ser också negativt på att förslaget ger militären en betydligt starkare maktposition och självstyre.

– Det verkar som om konstitutionen ger det egyptiska folket utökade mänskliga rättigheter, mot att det i sin tur accepterar situationen och den immunitet som ges till de militära institutionerna, säger Salma El-Naqqash.

Saba Nowzari påpekar att situationen i Egypten fortfarande är mycket komplicerad.

– Redan nu bryter statsapparaten mot flertalet artiklar i konstitutionsförslaget, genom att till exempel arrestera personer som kampanjar för att folk ska rösta nej. En ny lag, som förbjuder demonstrationer utan tillstånd, har också lett till många arresteringar, och hundratals journalister och aktivister har ställts inför rätta, säger hon.

Malin Ekerstedt
Kvinna till Kvinna

Taggar

Jämställdhet