av Läkare Utan Gränser

Ebolainsats avbruten efter attacker i Kongo

Ebolacentret i Butembo, Kongo-Kinshasa, innan attacken. Foto: Alexis Huguet/Läkare Utan Gränser
Världen

Läkare Utan Gränser har avbrutit sitt medicinska arbete i ebolautbrottets epicenter i städerna Butembo och Katwa i provinsen Nordkivu i Demokratiska republiken Kongo efter en attack mot ett ebolacenter i staden Butembo i onsdags.
 

Oidentifierade angripare tände eld på några av ebolacentrets byggnader och fordon. Branden släcktes, men teamet på plats var tvunget att omedelbart avbryta patientvården. Precis innan attacken var 57 patienter inlagda på centret, som drevs i samarbete med hälsoministeriet. 15 av dem hade fått en bekräftad eboladiagnos.

– Det är otroligt ledsamt att vi är tvungna att avbryta våra ebolainsatser i området. Allra hårdast slår detta så klart mot patienterna, som redan befinner sig i en mycket utsatt sitaution, men detta har även försatt vårdpersonalen i fara, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

Trots attackerna fortsätter Läkare Utan Gränser sina ebolainsatser i städerna Kanya och Lubéru i Nordkivu och i provinsen Ituri.

Insatsen i beredskap

Attacken skedde bara några dagar efter en attack mot ett annat av de ebolacenter som Läkare Utan Gränser stödjer i det närbelägna området Katwa, som också var tvunget att avbryta sin verksamhet. Organisationen har nu evakuerat sina medarbetare från området av säkerhetsskäl, medan man utvärderar riskerna med att återuppta verksamheten.

– Efter de två våldsamma attackerna har vi inget annat val än att avbryta våra insatser. Det är väldigt tungt att lämna patienterna, deras familjer och människorna i samhället där i ett så kritiskt skede av insatsen mot Ebola, säger Hugues Robert, chef för akuta insatser vid Läkare Utan Gränser.

Ingen i personalen eller bland patienterna skadades i attackerna, men de var traumatiska för patienterna, deras familjer och personalen som var i vårdcentret under attacken. En närstående till en patient dog i attacken mot Katwa, uppenbarligen när han försökte fly.

Sju månader efter att ebolautbrottet började i provinserna Nordikivu och Ituri har 879 personer bekräftats ha smittats av Ebola. 533 av dem har dött. Förutom ebolacentet i Butembo och Katwa har Läkare Utan Gränser pågående ebolainsatser i städerna Kayna och Lubéru i Nordkivu. Läkare Utan Gränser har också två isoleringscenter i städerna Bwanasura och Bunia i provinsen Ituri. I staden Goma har Läkare Utan Gränser stött beredskapen genom att bidra till ebolaövervakningen och se till att det finns tillräcklig kapacitet att isolera misstänkta ebolafall.

Taggar

Hälsa Krig & fred