nyhet av RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning

Du bestämmer över din framtid

RFSU och IPPF:s alla medlemsorganisationer samlas därför i ett gemensamt globalt upprop för att SRHR ska ingå i kommande utvecklingsmål kring hälsa.
RFSU uppmanar tillsammans med ett globalt nätverk att världens regeringar ska stoppa diskriminering och istället stärka alla människors lika rättigheter och möjligheter. Skriv på det globala uppropet du också!

RFSU arbetar med internationellt politiskt påverkansarbete tillsammans med International Planned Parenthood Federation (IPPF) och ett brett nätverk av organisationer runtom hela världen, som står upp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för alla, utan diskriminering.

IPPF:s medlemsorganisationer arbetar i 172 olika länder (se faktaruta till höger), men vi har alla samma målsättning och vision med vårt arbete – att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är självklara mänskliga rättigheter. SRHR (se faktarutan till höger) är dessutom avgörande för att vi ska nå en rättvis, jämställd och hållbar samhällsutveckling och fattigdomsminskning.

Nu saknas bara politisk vilja

Vi vet att det går att göra mer för att stoppa mödradödligheten och förebygga osäkra aborter. Att det går att öka jämställdheten, förebygga HIV och minska könsbaserat våld. Vi vet hur det ska göras. Nu saknas bara den politiska viljan och det finansiella stödet för att prioritera frågorna i fler länder. Vi fortsätter också att hålla våra regeringar till svars för vad de faktiskt redan åtagit sig att göra för att minska fattigdomen.

Nästa år, 2015, ska de så kallade millenniemålen för minskad fattigdom vara uppfyllda och nya utvecklingsmål för hur alla världens länder ska nå en ekonomiskt, social och miljömässigt hållbar utveckling ska bestämmas i FN. Det pågår intensiva diskussioner runtom i världen och i FN kring vad som ska ingå i de nya gemensamma utvecklingsmålen.

Film om vår gemensamma vision

– så här vill vi att världen ska vara år 2020.


Millenniemål släpar efter

Vi vet med facit i hand att de millenniemål som släpar efter mest - handlar just om jämställdhet och kvinnors och flickors lika rättigheter. Trots att det finns stora möjligheter att med enkla medel förebygga och stoppa mödradödligheten, så har det inte gjorts tillräckligt. Kvinnors liv och hälsa har bortprioriterats.

Tillgången till mödrahälsovård, preventivmedel, säkra aborter och sexualundervisning är fortfarande alldeles för låg vilket får oerhörda konsekvenser både för den enskilda individen och för en hel samhällsutveckling. Särskilt utsatta är unga tjejer som förnekas både rätten till information, kunskap, preventivmedel och hälsovård. Den vanligaste dödsorsaken för tonårstjejer mellan 15-19 år i låginkomstländer, är relaterad till graviditetskomplikationer.

Att få bestämma om man vill ha barn eller inte och hur många, eller att ha rätt att bestämma om, eller med vem man ska gifta sig med, är tyvärr långt ifrån en självklar rättighet för alla människor. Kvinnors och ungdomars sexualitet, abortfrågan och HBTQ- personers lika rättigheter är fortfarande frågor som genomsyras av fördomar och diskriminering. Det vill vi ändra på.

Globalt upprop - skriv på du också!

RFSU och IPPF:s alla medlemsorganisationer samlas därför i ett gemensamt globalt upprop för att SRHR ska ingå i kommande utvecklingsmål kring hälsa.

Vi vill också se att SRHR ingår i ett enskilt mål kring jämställdhet och kvinnor och flickors stärkta rättigheter. Det är också dags att särskilt öka insatserna för att unga personers rättigheter och möjligheter ska bli verklighet.

Taggar

Jämställdhet Hälsa