nyhet av We Effect

Doreen gick från fattigdom till egen affärsrörelse

Doreen Mwansa har kompletterat majsodlingen med djurhållning. Kor, grisar, kycklingar och vaktlar ger ökade inkomster och mat på bordet.
En timmes bilresa söder om Zambias huvudstad Lusaka öppnar sig skogen i åkermark. Vid dess slut skymtar ett gulmålat hus som är ovanligt stort för den zambiska landsbygden. Det pågår febril aktivitet på gårdsplanen. Korna är på väg ut på bete, kycklingar packas för transport och lunchen förbereds över öppen eld. Här bor Doreen Mwansa.

Doreen är bonde, precis som de flesta på den zambiska landsbygden. Landet har drabbats av många svåra torrperioder, som lett till hunger. Över 70 procent av befolkningen lever under  fattigdomsgränsen. Men Doreen är inte längre en av dem.

För sju år sedan förändrades hennes liv. Hon började delta i studiecirklar som det zambiska bondeförbundet arrangerade med stöd av We Effect. Då odlade hon en liten åkerbit med majs. I dag driver hon en framgångsrik affärsrörelse med kor, vaktlar, kycklingar och grisar.

– Jag började med en liten verksamhet och den har växt steg för steg tack vare studiecirklarna. Informationen vi får där är viktig om man vill driva ett framgångsrikt jordbruk, säger Doreen och visar stolt upp sin vakteluppfödning.

Fler grödor gör bönderna mindre sårbara

Att Doreen har kompletterat sin majsodling med djurhållning, har inte bara inneburit en ökad inkomst. Nu har hon alltid tillgång till näringsrik mat, även när det är torka. Doreens familj är aldrig hotad av hunger.

Nu vill Doreen ta nästa steg i sin utveckling. Hon vill börja samarbeta med andra kvinnor i byn, så att de kan leverera gemensamt till mataffärer och restauranger.

– Då kan både jag och mina grannar få bättre inkomster och fler familjer kan klara sig från hunger, säger hon.

Varje år drabbas miljontals människor onödigt hårt av katastrofer, som till exempel torka och tyfoner. Många är fattiga, undernärda och bor i undermåliga bostäder. Utan ett hållbart jordbruk drabbar katastroferna hårdare och försörjningen slås ut.

Genom We Effects studiecirklar lär sig bönder att använda både tåligare grödor och fler sorters grödor. De lär sig också att hitta nya inkomstkällor. Det gör dem mindre sårbara när katastrofen väl slår till.

Taggar

Försörjning Bistånd & utveckling