av Latinamerikagrupperna

“Det kommer att bli en utrensning som aldrig har skådats i Brasiliens historia”

nyhet

Det är med tungt hjärta vi igår kväll mottog nyheten om att Jair Bolsonaro från Socialliberala partiet (PSL) är Brasiliens nye president. Resultatet var inte oväntat, men likväl omtumlande och djupt oroande.

Den före detta militären har under valrörelsen hyllat militärdiktaturer, tortyr och dödsstraff och hans karriär har hittills kantats av kontroversiella uttalanden mot homosexuella, afro-ättlingar, kvinnor, urfolk, och åsiktsmotståndare.

Den högernationalistiske Bolsonaro har bland annat hotat att terroriststämpla landets största sociala rörelse, De jordlösas rörelse, Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) som arbetar för småbrukares tillgång till land och för en nationell jordbruksreform. En rörelse som Latinamerikagrupperna har samarbetat med i över två decennier. I en videolänk från oktober i år säger Bolsonaro “Dessa röda gangsters kommer att förvisas från vårt land. Det kommer att bli en utrensning som aldrig har skådats i Brasiliens historia”.

Politik som slår hårt mot urfolk, människor i fattigdom och miljön

Detta är hot som bör tas på stort allvar, säger Latinamerikagruppernas ordförande Julia Qwist. Jag är djupt oroad över utvecklingen i landet och för kriminaliseringen, hoten och våld mot MST och andra sociala rörelser. Brasilien, världens fjärde största demokrati har röstat fram en president som gick till val på att gå ur FN, lämna Parisavtalet, som planerar att öppna för exploatering av skyddade naturområden i Amazonas och satsa än mer på storskaligt industrijordbruk. Det är en politik som kommer att slå hårt på Brasiliens fattigaste, särskilt landets urfolk, men som kan påverka hela vår planet.

I omvärldens döda vinkel avrättas miljö- och människorättsaktivister på löpande band. Inte bara i Brasilien utan även i Colombia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua och Peru. Världen behöver fler miljö- och människorättsaktivister och det är vår plikt att aldrig stå tysta och se på.

Stöd till och skydd för Brasiliens miljö- och människorättsaktivister är en fråga om liv och död. Det är nu viktigare än någonsin att vi organiserar oss, visar solidaritet med och tar strid för miljön. Kampen för rättvisa är inte ett brott!

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter