nyhet av Act Svenska kyrkan

Desmond och Mpho Tutu till Bokmässan i höst

Desmond Tutu och hans dotter Mpho Tutu kommer till Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Foto: Libris förlag
Desmond Tutu och hans dotter Mpho Tutu kommer till Bokmässan i Göteborg den 25-28 september i år. De har tillsammans skrivit boken "Förlåtelse: De fyra stegen till helande för oss och vår värld".

Desmond och Mpho Tutu berättar i sin nya bok om vad förlåtelse innebär och varför alla människor behöver lära sig den. Förlåtelsen, menar de, består av fyra steg: att berätta, att sätta ord på smärtan, att ge förlåtelse, och att förnya relationen eller lösa upp den.

De båda författarna har bjudits in gemensamt av Bokmässan, Libris förlag och Svenska kyrkan/Se människan.

– Vi är förstås mycket glada och hedrade över att Desmond och Mpho Tutu kommer till Se människan och bokmässan, säger projektledarna Mikael Ringlander och Erika Hedenström.

– Boken är personlig och baserar sig dels på erfarenheterna av försoningsarbetet efter apartheid-tiden och dels på författarnas mer personliga erfarenheter. Den lär ut hur man kan nå verklig försoning, med sig själv så väl som med andra.

Förlåtelse förmedlar fred och frid

I boken möter läsaren bland andra kvinnan som vittnade i Sydafrikas sannings- och försoningskommission om hur brutalt hennes man blev mördad, men som ändå säger: Jag vill veta vilka som mördade min man. Jag vill förlåta dem.

”Med varje förlåtelseakt, liten som stor, tar vi ett steg mot helhet”, skriver författarna. ”Förlåtelse är ingenting mindre än hur vi förmedlar fred och frid till oss själva och till vår värld.”

– Och eftersom fred är ett tema på Se människan på årets bokmässa så är det extra roligt att Desmond och Mpho Tutu kommer med en bok om just förlåtelse. Förlåtelse och försoning är ju en viktig aspekt av fred. Inte bara fred mellan stater, utan också i relationer, säger Hedenström och Ringlander.

Taggar

Krig & fred