Nyhet

Denise vill att vi ska vara schyssta tillsammans

Tillsammans med tre vänner från Svalorna Indien Bangladeshs praktikantprogram så har Denise starat en kampanj för att lyfta frågan om naturresurser och organisering för ett hållbart samhälle. 

Globalportalen har frågat henne om tiden i Indien, hur man kan engagera sig ideellt och varför man inte får missa instagramutmaningen #SchysstaTillsammans!

Hur kom det sig att du praktiserade i Indien?

Jag har rest till Indien vid flera tillfällen under åren och har fått en stark relation till landet, personerna jag lärt känna och deras arbete för mänskliga rättigheter. Jag har särskilt velat få insyn i och vara en del av arbetet mot diskriminering av kvinnor i landets mest utsatta samhällsgrupper. För mig var det därför självklart att söka praktik på en människorättsorganisation i Södra Indien efter min examen förra våren.

Berätta om något som du vet nu, men inte visste innan praktiken?

Framför allt har jag fått bättre förståelse för utvecklingssamarbete och de utmaningar som organisationer möter. Det är ett komplext arbete som kräver tid, vilja, förståelse och engagemang från alla berörda parter. Men för mig har nog inte praktiken handlat om vad jag lärt mig utan främst om de möten som jag fått möjlighet till…

Det har varit så inspirerande att få träffa och prata med kvinnor som tagit makt över sina egna liv trots att samhället varit emot dem. Att de gått emot förväntningar, normer och strukturer för att kunna leva sitt liv på det sättet som de vill. De som dessutom inte bara förändrar sina egna förutsättningar utan väljer att gå ihop och tillsammans arbeta för att kunna hjälpa och inspirera andra att göra detsamma.

Dessa möten med kvinnliga aktivister har varit mest inspirerande för mig och de har fyllt mig med mer energi och motivation.

"Det har varit så inspirerande att få träffa och prata med kvinnor som tagit makt över sina egna liv trots att samhället varit emot dem"

Har du några tips till andra som vill engagera sig, men inte vet vart de ska börja?

Det finns så många möjligheter där ute! Framförallt i de större städerna fullkomligt kryllar det av alternativ. Beroende på var du befinner dig i ditt engagemang så kan du:

>> Gå med i en lokalgrupp - Det finns nästan garanterat en organisation som arbetar med det du är intresserad av och då kan du ansöka om att gå med i en av deras lokalgrupper. Många organisationer ger ofta stort utrymme och frihet för lokalgrupperna så länge deras arbete ligger i linje med organisationens värdegrund. Finns det ingen lokalgrupp där du bor så kontakta organisationen om att du vill starta en (det gjorde jag).

>> Starta en egen förening - Har du redan en tydlig idé av vad du vill göra så kan du också starta en egen förening eller driva ett projekt. Det kan kanske låta övermäktigt men det kan bli så stort eller så litet som det du vill att det ska vara. Känner du dig osäker kring hur du ska gå till väga så finns det hjälp att få, exempelvis hos ungdomsorganisationer.

>> Prova på innan du bestämmer dig - Ett problem för många kan vara att de inte vet vad de ska fokusera på. Jag vet själv hur det är då jag har flera hjärtefrågor. Om du är osäker på vilket område du vill engagera dig inom, så testa lite olika alternativ innan du väljer. Många organisationer och grupper anordnar aktiviteter där alla är välkomna.

… sociala medier är också sprängfyllda med aktiviteter och grupper som bara väntar på medlemmar och nytt engagemang!

"Det är alltför många som har svårt att föreställa sig att deras insats skulle kunna göra skillnad, de ser den som en droppe i havet"

Varför ska folk inte missa att delta i instagramutmaningen #SchysstaTillsammans?

För att genom #SchysstaTillsmamans kan vi mötas och hjälpas åt att bli mer hållbara på ett lättsamt och roligt sätt. Det är alltför många som har svårt att föreställa sig att deras insats skulle kunna göra skillnad, de ser den som en droppe i havet. Därför finns #SchysstaTillsammans – för att vi tror att det blir lättare om vi gör det just tillsammans.

Sen får de ju självklart inte missa möjligheten att vinna finfina priser under utmaningsveckorna! I slutet av varje vecka delar vi ut ett schysst biopaket som kommer i vår egen gympapåse med #ShysstaTillsammans loggan – allt är eko och fair trade såklart.

Annons