nyhet av Läkare Utan Gränser

De civila får betala priset

Läkaren Katie Treble, som arbetade på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Foto: Läkare Utan Gränser

Konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR) sprider sig och intensifieras. Under de senaste veckorna har vi bevittnatett flertal avrättningar och terror bland civila. Många har dödats eller sårats och tusentals människor har tvingas fly för sina liv.

Under de senaste månaderna har konflikter inom grupperingar resulterat i strider mellan utbrytargrupper , särskilt i de centrala och östra delarna av landet. Och när en ny grupp vinner kontrollen över en stad är de civila de första som drabbas.

– Våra team har hittat stympade kroppar som lämnats kvar för att injaga skräck hos befolkningen. Civila är traumatiserade och många som flytt får klara sig på vad de kan hitta, säger René Colgo, biträdande ansvarig för våra projekt i CAR.

”Det var kaos”

På Bria barnsjukhus har vi behandlat 168 personer för våldsrelaterade skador sedan november.

– Sista helgen i mars tog vi emot 24 svårt skadade människor på vårt sjukhus, berättar läkaren Katie Treble, som då arbetade på sjukhuset. Det var kaos. Vi var överväldigade med patienter och alla hade allvarliga skottskador. Bland dem fanns en treårig flicka som var otroligt lugn och stilla. Hon grät inte utan samarbetade med oss ​​även om hon inte kunde förstå varför vi ville sticka henne med nålar och röra vid hennes smärtsamma sår.

– Våldet har lugnat ner sig nu. Men människor kallar Bria för en ”krutdurk” som kan explodera när som helst igen, säger Katie Treble.

Konflikten sprider sig nu till områden som under de senaste två åren ansetts relativt stabila. I södra delarna av landet strider rivaliserande beväpnade grupper, vilket har förödande konsekvenser för civilbefolkningen.

– Läget för en av de mest akuta humanitära kriserna i världen har förvärras, säger Emmanuel Lampaert, vår representant i CAR.

Taggar

Krig & fred Hälsa