nyhet av IOGT-NTO-rörelsen

Dags för Olympiska Kommittén att ta ansvar för mänskliga rättigheter

Efter flera rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter får Internationella Olympiska Kommittén nu stark kritik för valet av Ryssland som värdland för OS. Att stora sportevenemang leder till människorättskränkningar är inte acceptabelt, menar många fackliga röster. IOK måste därför verka mer aktivt för att detta inte sker.

- När den ena larmrapporten efter den andra berättar hur förberedelserna orsakat så omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter och korruption kan ingen längre säga att sport och politik inte hör ihop, menar Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd. IOK har en jätteviktig roll i att säkerställa att spelen verkligen blir en folkfest för både deltagare, åskådare och lokalbefolkning.  

En särskilt utsatt grupp är alla de tiotusentals migrantarbetare från, framförallt, Centralasien som byggt evenemangets infrastruktur. Redan under 2013 kunde organisationen Human Rights Watch rapportera om löner som inte betalats ut och beslagtagna pass. Uppgifterna bekräftades också igår när SVT:s Uppdrag granskning intervjuade gästarbetare från Tadzjikistan som, trots korrekta arbetstillstånd, fängslats och skickats hem utan lön efter månader av arbete.

I ett brev har därför världsfacket ITUC uppmanat IOK att använda den standard, som svenska LO och Svenska Olympiska Kommittén tog fram inför en eventuell OS-ansökan för Stockholm 2022, som ett av de bedömningskriterier när värdland utses. Standarden innebär bland annat att uppbyggnad och genomförande av evenemanget ska göras på ett långsiktigt och hållbart sätt, både miljömässigt, ekonomiskt och socialt samt att internationellt antagna principer, som FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner, ska respekteras och vara vägledande för genomförandet.

Men det är inte bara inför OS i Sotji som människors mänskliga rättigheter kränks. Redan nu dör byggnadsarbetare i Qatar som kommit dit för att bygga arenor inför fotbolls-VM 2022. Många av migranterna kommer från Nepal och som the Guardian tidigare skrivit, har enligt officiell statistik 185 nepaleser dött på byggena bara under 2013.

- För många innebär jobbet utomlands en möjlighet att tjäna lite bättre och kunna försörja sin familj i hemlandet, men för många slutar det också i stora skulder till agenter eller försämrad hälsa på grund av riskfylld arbetsmiljö, säger Kristina Henschen. Och jag tror att de flesta som älskar sport också vill att rent spel och schysta villkor ska gälla även för dem som förbereder matchen.

Läs mer

Se SVT:s Uppdrag granskning om ett OS byggt på sorg och tårar:
Historiens dyraste vinter-OS: tiotusentals löner saknas

Om LO och SOK:s standard för mänskliga rättigheter:
LO och SOK samarbetar för rena spel i OS

Rapport från LO-TCO Biståndsnämnd, Swedwatch, RFSU och RFSL om sponsorers ansvar:
DE OLYMPISKA KRÄNKNINGARNA - Om OS i Sotji, de svenska sponsorerna och de mänskliga rättigheterna

ITUC:s brev till SOK:
Swedish 2022 Olympics Bid Sets New Standard for Worker Protections

De globala fackens uttalande om migrantarbetares rättigheter:
Global Unions Statement on International Migrants’ Day

 

Taggar

Mänskliga rättigheter