nyhet av Amnesty International

Centralafrikanska republiken: Etnisk rensning och sekteristiskt dödande

Internationella fredsstyrkor har inte kunnat förhindra etnisk rensning av den muslimska civilbefolkningen i den västra delen av Centralafrikanska republiken, säger Amnesty International i en rapport. För att kunna skydda de återstående muslimska samhällena måste fredsstyrkorna bryta den kristna anti-Balakamilisens kontroll och dessutom ha tillräckligt med trupper utplacerade i städer där den muslimska befolkningen hotas.

- Anti-Balakamilisens våldsamma attacker är en etnisk rensning riktad mot den muslimska befolkningen. Detta har lett till en massflykt av historiska proportioner, säger Joanne Mariner på Amnesty International.

Amnesty har kritiserat världssamfundet ljumma svar på krisen och fredsstyrkornas ovilja att försöka stoppa anti-Balakamilisen. 

Amnesty har ett team på plats och de har de senaste veckorna samlat mer än hundratals vittnesmål om anti-Balakamilisens attacker mot muslimska samhällen i städer i nordvästra delen av landet. 
Den 18 januari dödades minst 100 muslimer i Bossemptele. För att komma undan attackerna har hela muslimska samhällen flytt från städer och byar, de få som är kvar har tagit sin tillflykt till kyrkor och moskéer. Men även konvojerna med flyende människor utsätts för attacker.

En liten pojke berättade för Amnesty hur lastbilen som han färdades på stoppades vid en vägspärr av anti-Balakamilisen. De krävde att alla muslimer skulle lämna lastbilsflaket. Sex av pojkens familjemedlemmar dödades, tre kvinnor och tre småbarn.

Det pågående, våldet, hatet och instabiliteten är en direkt följd av människorättskrisen som startade i december 2012, när Selekastyrkor, som till största delen består av muslimer, inledde en väpnad offensiv som kulminerade i deras maktövertagande i mars 2013. Under sina tio månader vid makten gjorde Seleka sig skyldiga till massakrer, utomrättsliga avrättningar, våldtäkter, tortyr och plundring. De brände också ned och förstörde kristna byar i stor omfattning. 

När Seleka dragit sig undan tillät de internationella styrkorna den andra sidan, de kristna anti-Balakamilisen att ta över stad efter stad. Våldet och fördrivningen av muslimer var mycket förutsägbar. Selekas minskade makt har dock inte stoppat deras brutalitet. Även om de har allt mindre operativ kapacitet har beväpnade medlemmar av muslimska grupper, som agerar självständigt eller tillsammans Selekastyrkor, också utfört brutala och storskaliga sekteristiska attacker mot kristna civila.

- Den akuta situationen kräver omedelbara åtgärder, säger Joanne Mariner. De fredsbevarande styrkorna måste skydda civilbefolkningen och de måste placera ut styrkor i hotade områden för att kunna stoppa massflykten. 

Amnesty har haft ett utredningsteam i Centralafrikanska republiken under december, januari och februari. För närvarande befinner sig två utredare på plats, Joanne Mariner och Donatella Rovera. 
Läs rapporten: Ethnic cleansing and sectarian killings in Central African Republic på 

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter Flykt & migration