nyhet av Svenska Afghanistankommittén

Byn Dawlatabad ska äntligen få el

Ordförande i det lokala utvecklingsrådet, Hamidullah Ghafaria.
De mörka kvällarna är snart över för invånarna i byn Dawlatabad i provinsen Samangan. Under april månad ansluts byn till elnätet och 465 familjer kommer äntligen få tillgång till el. Svenska Afghanistankommittén stod för den slutliga finansieringen på cirka 284 000 kronor.

Byrådet och det lokala utvecklingsrådet i byn Dawlatabad har arbetat under en längre tid för att byn ska få el. Projektet blev färdigställt efter att SAKs program för landsbygdsutveckling stöttade upp projektet finansiellt.

– Det här är oerhört viktigt för vår by, säger ordföranden för det lokala utvecklingsrådet, Hamidullah Ghafari .

– Vi kommer att ha ljus i vår by. Det kommer öppna nya möjligheter för att starta företag , driva butiker, och byn kommer att leva upp fortsätter Hamidullah Ghafari.

Det finns redan elledningar anslutna till den närliggande byskolan . Fördelarna med el i byn är betydande, till exempel kan byns studenter nu använda datorer

– Vi vet alla hur ny teknik och utbildning är en viktig  del för en bättre framtid för våra barn . Utbildningen kommer att förbättras avsevärt , och vi ser fram emot en ljusare framtid för vår by förklarar Hamidullah Ghafari.

Omkring 50 procent av befolkningen i Afghanistan saknar tillgång till det offentliga elnätet.

Vill du stödja Svenska Afghanistankommitténs arbete? Ge en gåva eller bli medlem.

Text: Anders Rosén
Översättning: Linda Nyström

Taggar

Mänskliga rättigheter Bistånd & utveckling