nyhet av Amnesty International

Burma: Nya åtal under extrem protestlag

Nya gripanden av fredliga demonstranter undergräver trovärdigheten i den omfattande presidentamnestin som utfärdades i slutet av 2013, säger Amnesty International.

Under januari månad har minst tre personer, som deltagit i fredliga protester, åtalats enligt den mycket hårda anti-protestlagen. Det handlar om två landrättsaktivister och en buddhistmunk som hungerstrejkar. Det är första gången som åtal väcks för protester sedan den 30 december förra året då ett stort antal politiska fångar benådades.

- Den burmesiska regeringen har gjort mycket för att försöka övertyga omvärlden att landet har slagit in på en ny väg när det gäller mänskliga rättigheter. Men de åtal som nu väckts visar med all tydlighet att samma förtryckartaktik fortsätter, säger Isabelle Arradon, biträdande chef för Amnesty Internationals Asienavdelning.

- Det är rimligt att ifrågasätta regeringens engagemang för mänskliga rättigheter. Amnestierna och benådningarna under förra året var en tom gest om myndigheterna fortsätter att trakassera personer som med fredliga medel utövar sina rättigheter.

De tre männen har åtalats enligt lagen om fredliga möten och processioner, en omtvistad lag som allvarligt inskränker rätten till yttrandefrihet och rätten att deltaga i fredliga sammankomster. Om männen döms anser Amnesty att de är samvetsfångar. Enligt artikel 18 kan deltagande i protester, som inte godkänts av regeringen, ge upp till ett års fängelse och/eller böter.

- Lagen om fredliga möten och sammankomster är en mycket bristfällig lag - en av många i den burmesiska lagstiftningen som allvarligt inskränker rätten till yttrande-och mötesfrihet. Den används nästan uteslutande mot fredliga demonstranter och människorättsförsvarare som regeringen anser "obekväma". Lagen måste omedelbart upphävas eller revideras för att leva upp till internationella normer, säger Isabel Arradon.

Den 18 januari i år samlades omkring 500 bönder från hela Burma i Rangoon för att begära att de skulle få tillbaka mark som hade beslagtagits av militärregimen. Två av dem som arrangerade protesten, Nay Myo Zin och Win Cho från en lokal NGO, frivilligorganisation, åtalades enligt artikel 18 för att de anordnat en protest utan tillstånd. De fängslades men släpptes senare mot borgen.

Munken Rakkha Wuntha - som hungerstrejkar -  anklagas för att ha genomfört en fredlig protestmarsch med kravet att de kvarvarande politiska fångarna skulle släppas fria. Han är åtalad enligt artikel 18 trots att lagen endast gäller möten eller processioner med fler än en deltagare. 

Amnesty kräver att åtalen mot alla tre männen släpps, de har inte begått något brott utan endast uttryckt sin mening med fredliga medel. Det är helt osannolikt att en ensam person som genomför en fredlig protestmarsch på något sätt skulle kunna hota statens säkerhet.

Taggar

Mänskliga rättigheter