av Amnesty International

Brasilien: Regeringen är ansvarig för skogsbränderna i Amazonas

Jair Bolsonaro, Brasiliens president. Foto: Sergio Lima/AFP/Getty Image
Nyhet

I ett uttalande om de skogsbränder som rasat i Amazonas regnskogar under de senaste veckorna säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International, att ansvaret för att släcka bränderna ligger hos president Bolsonaro och hans regering. Läs Kumi Naidoos uttalande i sin helhet nedan:

Ansvaret för att stoppa de skogsbränder som rasat i Amazonas regnskogar de senaste veckorna ligger enbart hos president Bolsonaro och hans regering. De måste ändra sin katastrofala policy som möjliggör fortsatt avverkning av regnskogen. Det är detta som har skapat den kris som nu råder. 

Tidigare i år kunde Amnesty International dokumentera olagliga markövertaganden och brandattacker nära  områden som tillhör Amazonas urfolk - inklusive i delstaten Rondônia, där flera bränder just nu rasar. 

Avverkningen i de områden som Amnesty besökte har fördubblats jämfört med samma period 2018. Det beror på att olagliga inkräktare fäller träd, startar skogsbränder och attackerar de människor som bor där.

Trots detta har president Bolsonaro avsiktligt försvagat skyddet av regnskogen och undergrävt rättigheterna för den dryga miljon representanter för olika urfolk som lever sina liv där. 

När nu staden São Paulo, tusentals kilometer bort från Amazonas, höljs i mörker från brändernas rökmoln försöker presidenten smutskasta ideella organisationer genom att påstå att de har startat bränderna.

Istället för att sprida vansinniga lögner eller att blunda för massavverkningen av skogen uppmanar vi presidenten att vidta omedelbara åtgärder för att få stopp på bränderna. Detta är av yttersta vikt för att människors rätt till en hälsosam miljö och rätt till hälsa ska kunna skyddas, eftersom bränderna påverkar luftkvaliteten i stora delar av Brasilien och angränsande länder.

För resten av världen som undrar vad de kan göra för att skydda Amazonas är svaret att arbeta för att skydda urfolkens mänskliga rättigheter. Urfolken är helt centrala för att förhindra ytterligare avverkning av regnskogen. 

Vi måste tillsammans stå enade med urfolken och deras ledare över hela Amazonas - från Brasilien till Ecuador och även i andra länder i regionen. För dem är Amazonas mer än världens lungor. Det är deras hem. 

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter