av Amnesty International

Botswana: Avkriminalisering av samkönat sex bör inspirera andra afrikanska länder

© Amnesty International / Photo: Toby Binder
Världen

Beslutet från Gaborones högsta domstol att avkriminalisera samkönat sex mellan samtyckande vuxna är en seger för jämlikhet och rätten att älska vem en vill. Det sade Amnesty International samtidigt som organisationen uppmanade andra afrikanska länder att följa Botswanas inspirerande exempel.

— Gårdagens domstolsbeslut skickar en stark signal att ingen ska blir trakasserad, diskriminerad eller kriminaliserad på grund av sin sexuella läggning. Med den här domen har Botswana sagt nej till intolerans och hat och ja till hopp och jämlikhet för alla, säger Muleya Mwanayanda, Amnestys biträdande generalsekreterare för södra Afrika. Alldeles för länge har personer i samkönade relationer i Botswana diskriminerats av just de lagar som borde skydda dem. Det här beslutet markerar inledningen på en ny och spännande tid av acceptans, vilket borde inspirera andra afrikanska länder att följa efter.

Botswana en i raden av länder som avkriminaliserat samkönat sex

Botswana är det sista i raden av afrikanska länder som på senare år avkriminaliserat samkönade sexuella relationer, efter Angola i januari 2019, Seychellerna i juni 2016, Mozambique i juni 2015, São Tomé och Príncipe 2012 och Lesotho, också 2012.

Men 29 länder i Afrika har fortfarande kvar lagar som kriminaliserar samkönat sex, bland dem Kenya där en sådan lag ansågs förenlig med grundlagen av den kenyanska högsta domstolen så sent som i maj 2019.

— Det är helt fantastiskt att människor i Botswana inte längre kommer att anses som kriminella på grund av vilka de är och vilka de älskar. Myndigheterna måste omedelbart se till så att detta progressiva domslut också blir praktisk verklighet, sade Muleya Mwanayanda.

Bakgrund

Den 14 mars 2019 hölls förhandlingar vid Gaborones högsta domstol som rörde huruvida paragraferna 164(a), 164(c) och 167 av Botswanas brottsbalk kunde anses förenliga med konstitutionen. Enligt dessa bestämmelser var “onaturliga överträdelser” och “oanständiga beteenden” förbjudna. I praktiken innebar det att sexuellt umgänge mellan samtyckande vuxna av samma kön var straffbelagt, och skapade ett klimat av diskriminering, trakasserier och våld mot personer på grund av deras verkliga eller inbillade sexuella läggning -- brott som oftast möttes med straffrihet.

Den lokala organisationen “Lesbians, Gays & Bisexuals of Botswana” (LEGABIBO) tog dessa bestämmelser, vilka härrör från kolonial tid, till domstol, och Southern Africa Litigation Centre gav juridiskt stöd. 

Taggar

Mänskliga rättigheter