av Röda Korset

Bosnien-Hercegovina: krisläge för människor på flykt

Nyhet

De sover utomhus i lera och har varken tillgång till vatten eller toaletter. Situationen för människor på flykt i Vucjaklägret i Bosnien-Hercegovina har utvecklats till en humanitär kris.

När andra länder stänger sina gränser uppstår nya flyktvägar för människor som söker sig till Europa undan krig, katastrofer och fattigdom. Bosnien-Hercegovina har blivit ett genomfartsland för många migranter på väg mot grannlandet Kroatien, som är med i EU. De kommer från Syrien, Sydsudan, Afghanistan och Somalia.

Sedan början av 2019 har 23 000 migranter kommit till Bosnien-Hercegovina. De är fullt på de mottagningscentrum som finns och tusentals migranter sover på gatan eller ockuperar tomma hus. Myndigheterna har inte möjlighet att ta hand om alla som behöver hjälp.

Växande kris i lägret

I utkanten av Bihac ligger Vucjaklägret, ett provisoriskt läger som fått öknamnet ”the jungle” av människorna som bor här. Det finns vare sig rinnande vatten, elektricitet eller toaletter utan endast mögliga, läckande, överfulla tält. En humanitär katastrof håller på att växa fram.

Det har bott allt från 700 till 2 500 migranter i lägret, trots att det bara finns 80 tält. Adnan Kurtagic, en av Röda Korsets volontärer, beskriver situationen som hjärtskärande och ohållbar.

– Människor kommer till mig för att prata. De gråter och gråter. De säger ’jag saknar mitt hem, min mamma är död, polisen gjorde så här’. Jag får höra många historier. Jag förstår inte varför jag inte har brutit ihop själv – de senaste två månaderna har jag bara kunnat sova 2-3 timmar per natt och även i sömnen drömmer jag om människorna här.

Adnan Kurtagic berättar att teamet från Röda Korset har ansvar för många olika saker i lägret. De städar, ger mat till hundratals människor varje dag och erbjuder första hjälpen och psykologiskt stöd. Hälsosituationen är särskilt oroväckande. Det finns människor som har obehandlade brutna ben och lemmar och 70 procent av invånarna har skabb.

Foto: IFRC

Vi hoppades alla på ett bättre liv

Milad, 30 år, från Iran har bott i Vucjak sen i börja av september:

”Vintern kommer snart, snön kommer snart, kylan kommer snart. Om någon kan hjälpa oss så snälla, gör det, alla har kommit hit för att få ett bättre liv. Det är bara Röda Korset som hjälper oss. Vi har inte tillräckligt med rent vatten, vi har inga toaletter. Många här är sjuka. Alla har problem här men jag är mer orolig för alla andra än mig själv. Ibland gråter jag. Jag ville inte lämna mitt land, det är mitt land, men jag hade inget val. Vi hoppades alla på ett bättre liv men se här hur det blev.”

"Lägret borde stängas"

– När det gäller hygien, hälsa och skydd är läget alarmerande. Här sover man på marken i leran, sex personer delar på en filt och det är minusgrader på nätterna. Det är oacceptabelt. Åtminstone hälften behöver medicinsk vård och många har inte ens skor på fötterna. Omständigheterna de lever under är redan nu omänskliga och om några veckor kommer det att vara snödrivor på marken. Det här är ingen plats för människor, lägret borde stängas, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset och som besökt lägret.

Röda Korset i Bosnien-Hercegovina hjälper utsatta migranter med mat, vatten, kläder, filtar, psykologisk hjälp och första hjälpen. De varnar också om var det finns landminor kvar sedan kriget på 1990-talet. Hittills har 41 000 människor fått hjälp via Röda korsets mobila team.

Foto: IFRC

Några volontärer från Röda Korset håller på att förbereda mat till alla flyktingar i mottagningscentrumen i området, bland annat till de som bor i Vucjaklägret.

Taggar

Flykt & migration
Annons