av Svalorna Latinamerika

Bolivia: Marsch i Nazacara mot mord på kvinnor

Högstadieelever marscherar med slogan ”Stoppa våldet!” i Nazacara. Foto: Aleksandra Bumbaroska
Världen

ꟷMer än åttio kvinnor har mördats i vårt land under 2019! Detta är verkligen oroväckande och bör skrämma oss eftersom Bolivia dör genom att tillåta mord på kvinnor, säger Gladys Alejo, chef för Svalornas Latinamerikas (LA) samarbetsorganisation Red Ada.

Utropen Ni una menos, vivas las queremos! No nos maten más! Alto a la violencia! ekar mellan byggnader när ett sextiotal elever och lärare marscherar längst gatorna i Nazacara.

ꟷMedvetenheten vi försöker väcka med dagens marsch grundar sig i vetskapen om att våldet börjar i hemmet. Säger en av lärarna och fortsätter marschera.

Enligt lag (2013:348) garanteras kvinnor i Bolivia ett liv fritt från våld, men verkligheten som kvinnorna lever i fortsätter att vara alarmerande. Undersökningar utförda av Observatorio de Genero, Coordinadora de la mujer påvisar att antalet kvinnomord i landet inte minskat drastiskt sedan implementeringen av lagen år 2013.  

Kriminaliseringen av brotten har lett till ett ökat antal anmälningar. Sammanlagt har över 600 ärenden registrerats sedan 2013. Antalet fall av kvinnomord ökar stadigt med ett genomsnitt på 0.9 % för varje år. Statistiken talar för att det juridiska ramverket i landet inte löser problemet med kvinnomord.

Ungdomar med egengjorda affischer mot könsbaserat våld. Foto: Aleksandra Bumbaroska

Preventivt arbete i form av utbildningar och mobiliseringar på landsbygden, med syfte att förändra mentaliteten kring könsrelaterat våld, utgör därför en viktig komplettering till det juridiska ramverket. Fokus på Svalornas LA arbete i Bolivia ligger på att förebygga könsbaserat våld.

ꟷ Dagens mobilisering indikerar att varje ung person, varje lärare och var och en av oss är villig att kämpa för att kräva rätten till ett liv fritt från våld. Det bör inte finnas våld mot varken kvinnor eller män, hälsar Gladys Alejo och tackar alla marscherande för deras deltagande.  

Aleksandra Bumbaroska, praktikant i Bolivia via Svalorna Latinamerika

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter