nyhet av WaterAid

Blossom Tainton visar oss vardagen i Ugandas slum

Foto: WaterAid/James Kiyimba
Mer än 50 000 människor i Ugandas huvudstad Kampala ska få tak över huvudet, tillgång till rent vatten och säkra toaletter. Detta genom WaterAid och We Effects gemensamma projekt En Värdig Vardag, finansierat av Postkodlotteriet. För att uppmärksamma situationen reste artisten och träningsgurun Blossom Tainton till slummen – nu kan vi följa hennes resa.

Över 2000 barn dör varje dag av diarrésjukdomar som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet. Bara i Uganda saknar mer än en tredjedel av den urbana befolkningen tillgång till rent vatten. Huvudstaden Kampala är en av de snabbast växande städerna i landet. Staden är hem för omkring
två miljoner människor och cirka 60 procent av dem bor i slummen. Vardagen för många är osäker och riskfylld. Detta vill projektet En Värdig Vardag göra något åt, och under tre år ska mer än 50 000 människor få tak över huvudet, tillgång till rent vatten och säkra toaletter.

För att uppmärksamma invånarnas livssituation vistades mångsysslaren Blossom Tainton under en vecka i Kampalas slumområden. Där mötte hon bland annat Shanita Nakalanzi. Blossom och Shanita delade vardagssysslor och samtalade om hur det är att vara kvinna i slummen.

– Oavsett var vi bor eller vilka vi är så ser våra behov i vardagen ganska lika ut. Men miljontals människor världen över har inte ens det mest basala: rent vatten, tak över huvudet och en toalett att gå på, detta är något som projektet en Värdig Vardag vill ändra på. Jag har rest hit, för att få en bättre inblick i några av dessa människors liv, och för att se hur projektet kan hjälpa dem till en värdigare vardag. Efter att ha träffat kvinnor som Shanita känner jag att det är möjligt med förändring. Men också att vi har ett ansvar för att bidra till det, säger Blossom Tainton.

Resan till Uganda genomfördes i början av projektet En Värdig Vardag som drivs på plats av organisationerna We Effect och WaterAid, finansierat av Postkodlotteriet. Organisationerna har normalt olika inriktningar, men förenas i projektet som pågår under tre år.

– Det är svårt att tänka sig hur livet i ett slumområde ser ut, att det faktiskt handlar om människor med samma behov som du och jag, som kämpar för ett få ett bättre liv för sig och sina barn. Vi hoppas att Blossoms resa och hennes möten med människorna i några av Kampalas slumområden kan hjälpa till att visa detta och även att vi har en möjlighet att vara med och förändra liv tillsammans, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen generalsekreterare för WaterAid i Sverige.

Blossoms resa kommer att visas i fem webbtv-avsnitt med början den 16:e mars på https://www.facebook.com/vardigvardag I serien kommer vi att följa Blossom när hon möter de boende i slummen, besöker deras hem och utforskar deras vardag. Hon visar oss en vardag som dramatiskt skiljer sig från vår men samtidigt påminner oss om likheterna i våra basala behov.

Taggar

Mänskliga rättigheter Hälsa