nyhet av Svenska Afghanistankommittén

Barnmorskestudenterna i Aibak tar snart examen

I höst är det dags för SAKs barnmorskestudenter i Aibak att ta sin examen och börja arbeta på kliniker ute i landet.
Bara ett halvårs studier återstår för barnmorskestudenterna i på Svenska Afghanistankommitténs barnmorskeutbildning i Aibak, Samangan. Studenterna ser nu fram emot att åka till sina hemdistrikt och börja arbeta på klinikerna där.

En av studenterna är Najeya Faizi.

–Jag vill verkligen hjälpa kvinnorna i min by, säger Najeya.

Najeya är 22 år gammal och kommer från byn Arghaina i distriktet Khoram i provinsen Samangan. Efter utbildningen, kommer hon att arbeta minst fem år som barnmorska i sin hemby.

– Jag såg annonsen om barnmorskeutbildningen och jag kände direkt att jag ville söka. Min hemby godkände min ansökan och jag var tvungen att göra ett antal skriftliga prov innan jag blev antagen. Jag var, och är, mycket glad över att vara en av 24 studenter här, förklarar Najeya.

Najeya är gift och har en ett och ett halvt år gammal dotter. Eftersom hembyn ligger mer än två timmar från skolan i Aibak, är Najeyas dotter Esra på skolans dagis när Najeya är upptagen med lektioner och praktik.

– Jag är glad över att kunna ha Esra med mig hela tiden här. Det skulle vara väldigt svårt att studera och vara mamma samtidigt annars. Dagiset är mycket bra för henne och dagisfröknarna är jättetrevliga.

Varför bestämde du dig för att bli barnmorska?

– Jag hade en mycket svår förlossning när Esra föddes. Så skälet till att jag ville bli barnmorska var för att jag ville veta mer om skälen till varför förlossningen var så svår och vad som orsakade komplikationerna. Kanske hade det varit lättare om jag fått bättre hjälp och råd inför och under min förlossning.  Jag vill nu hjälpa andra kvinnor. Kanske mina erfarenheter kommer att göra mig till en bättre barnmorska säger Najeya.

– Najeya är den bästa studenten i den här gruppen! Hon är mycket kunnig och kommer att göra ett mycket bra och uppskattat arbete säger SAKs utbildningskoordinator i Aibak, Anahita Farzad.

Anahita berättar att efter utbildningen kommer ett team med lärare och rådgivare regelbundet besöka de kliniker där de nya barnmorskorna arbetar för att ge råd och stöttning. Varje nyutexaminerad barnmorska kommer att få 2-3 besök.

– De är även mer än välkomna att ringa mig när som helst, om de har tillgång till mobil och mobilnät. Varje barnmorska kan ringa dag som natt om de möter ett akut problem och behöver råd säger Anahita.

Anders Rosén
Översättning: Linda Nyström

Taggar

Hälsa