nyhet av Plan International Sverige

Barn får tillgång till internationell upprättelse

Ett nytt tilläggsprotokoll till Barnkonventionen sätter press på att regeringar försäkrar barns rättigheter på hemmaplan. Foto: plansverige.org
Barn som har fått sina rättigheter kränkta i sitt hemland kan nu få sitt fall prövade av FN efter att ett nytt tilläggsprotokoll till Barnkonventionen träder i kraft. Detta gäller enbart om landet där barnet är bosatt har ratificerat protokollet vilket Sveriges regering i dagsläget inte har gjort.

Det nya fördraget kallas för det tredje tilläggsprotokollet till FN:s barnkonvention och antogs av FN:s generalförsamling i december 2011. För att föredraget ska träda i kraft krävs det att tio länder ratificerar det. Igår, 14 januari, var Costa Rica det tionde landet i världen att ratificera tilläggsprotokollet som kommer att börja gälla från och med april 2014.

Att FN kan fastslå att ett land brutit mot Barnkonventionen i ett specifikt fall, ökar pressen på att se till att barns rättigheter respekteras. Plan Sverige vädjar till Sveriges regering att ge barn tillgång till internationell rättvisa genom att underteckna och ratificera det här protokollet skyndsamt.  Tredje tilläggsprotokollet sätter press på att regeringar försäkrar barns rättigheter enligt Barnkonventionen på hemmaplan genom möjligheten för barn att få sin sak prövad i nationella system som t ex en domstol vid kränkningar av deras rättigheter.

Sverige borde stötta

Plan Sverige har drivit frågan i Sverige sedan 2009 och understryker att denna internationella klagomekanism kan få stor betydelse för barn rättigheter i utvecklingsländer. Idag finns det ett nätverk på ca 15 organisationer som lobbar för en svensk ratificering av tilläggsprotokollet i Sverige. Övriga länder som ratificerat fördraget är Albanien, Bolivia, Gabon, Montenegro, Portugal, Slovakien, Spanien, Thailand och Tyskland.

Taggar

Mänskliga rättigheter