nyhet av

Attack mot fredlig demonstration i Kambodja

Textilarbetare attackeras vid demonstration. Foto: UNI
Kambodjanska textilarbetare besköts när de demonstrerade för högre minimilön. Resultatet är minst 4 döda och 39 skadade. Utöver det arresterades över 20 demonstranter och flera fackliga ledare eftersöks av myndigheterna.

Den 3 januari demonstrerade textilarbetare mot regeringens förslag på ny minimilön satt till 100 Us-dollar i månaden, en nivå långt under levnadskostnaden i landet. Enligt uppgift ska säkerhetsstyrkor och militärpolis ha misshandlat och öppnat eld mot människor som deltagit. Flera fackliga röster höjs nu i protest mot attacken och ett protestbrev har skickats till regeringen i Kambodja.     

- Kambodjas regering måste sätta sig vid förhandlingsbordet igen och gå med på ett rättvis lön för textilarbetarna och upphöra med det diktatoriska förtrycket mot lagliga strejker. Regeringen bör omedelbart släppa alla strejkande som hålls häktade och försäkra att de som är ansvariga för dödandet och våldet ställs inför rätta ,säger Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC.   

- Rätten att strejka för högre minimilön försvaras starkt i den internationella organisationsfriheten som finns med i ILO-konvention 87, som Kambodja ratificerade 1999. Hoten mot, arresteringarna och dödandet av fackligt aktiva för att de utöver den rättigheten är ett extremt allvarligt övergrepp och måste fördömas. All uppmuntran av våld mot textilarbetare måste upphöra, säger Jyrki Raina, generalsekreterare, globala industrifacket IndustriAll.

- I Bangladesh har vi sett att hur “the race to the bottom” inom textilsektorn har lett till död och förstörelse. De kambodjanska textilarbetarna är också i fara. Den våg av protester vi ser nu är den rättmätiga reaktionen från arbetstagare som förtjänar en rättvis lön och anständiga arbetsvillkor och de får inte tystas med våld, säger Philip Jennings, generalsekreterare UNI, det globala facket för tjänstesektorn. De globala företagen med kopplingar till dessa kambodjanska fabriker har en skyldighet att höja standarden. Vi har sett med brand- och säkerhetsavtalet i Bangladesh att det är möjligt att få till förändring.

Fackföreningsrörelsen i Kambodja har försökt nå en minimilönenivå på 160 Us-dollar i månaden. Arbetsgivarna har svarat med ”no-strike”-bonusar och lönejusteringar, men man hamnar ändå långt under den nivå som krävs för att arbetstagarna ska få det att gå ihop. Textilarbetsgivarna har också motverkat förslag om förbättring av arbetsrätten i landet, och möjligheten att åtala företag som bryter mot densamma.

Även en rad globala varumärken som Inditex, Adidas och svenska H&M har reagerat över våldsamheterna och skickat ett öppet brev till regering, textilarbetsgivarna och berörda fackföreningar där man uppmanar parterna att upphöra med våldet och sätta sig vid förhandlingsbordet.

Johan Bengtsson
LO-TCO Biståndsnämnd

Taggar

Mänskliga rättigheter Global ekonomi