Nyhet av Emmaus Stockholm

Årets julklapp – Det återvunna plagget är inte bara en trend

Årets julklapp lyfter diskussionen om miljö och medveten konsumtion. I år förväntas julhandeln slå rekord igen och det trots det uppmärksammade klimathotet och den rådande överkonsumtionen.

Emmaus Stockholm ser ett ökat intresse för att handla second hand och är inte alls förvånade att årets julklapp uppmanar till hållbarhet. Efter sommarens värmebölja och uppmärksammade kopplingar mellan överkonsumtion och klimatpåverkan växer en tydlig motpol fram. Väldigt passande dagen efter kampanjen White Monday, som skapats för att visa på alternativ till nykonsumtion.

”Vi vill vara mer än en second hand-butik. Vi vill inspirera våra kunder till att bli medvetna konsumenter och vi vill skapa förutsättningar för att förlänga kläders livslängd” – Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare på Emmaus Stockholm.

Enligt HUI Research ska årets julklapp ”representera den tid vi lever ” och det gör den i allra högsta grad. I Sverige lever vi idag som om vi hade fyra jordklot, vilket inte är hållbart.

”Det återvunna plagget är inte bara en trend. Vi måste ändra våra konsumtionsmönster och ta ansvar för vår planet. Cirkulärt mode är här för att stanna. Vi behöver ställa om och det är bråttom” – Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare på Emmaus Stockholm.

I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan. Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin. Emmaus Stockholm har arbetat med second hand-försäljning sedan 70-talet och strävar alltid efter att öka antalet återanvända plagg i Sverige.

På måndag släpper Emmaus Stockholm därför kollektionen ”Kålan för Emmaus” i samarbete med designern Deborah Sherif. Kollektionen är en satsning för att inspirera till återanvändning, cirkulär ekonomi och medveten konsumtion. Plaggen i kollektionen hade från början någon skavank och skulle därför inte kunnat säljas i våra secondhandbutiker, genom Deborahs broderi blir revan till en del av dekorationen och plagget användbart igen.

Taggar

Global ekonomi Klimat & miljö