av ForumCiv

Ännu en skatteläcka – dags för transparens!

nyhet

Största läckan sedan Panamadokumenten avslöjar hur pengar göms i skatteparadis för att undvika skatt. Läckan kallas Paradisläckan och visar än en gång att hårdare tag krävs för att få stopp på skatteflykten.

Igår avslöjade ännu en skatteläcka hur politiker, näringslivstoppar och storföretag använder skatteparadis för att undvika att betala skatt. Den här gången handlar det om 13,4 miljoner läckta dokument från två juristbyråer och bolagsregister i 19 skatteparadis. Storföretag som Facebook och Nike finns med i läckan men även flera svenska näringslivstoppar.

Den så kallade Paradisläckan visar hur utbrett användandet av hemliga upplägg i skatteparadis är. Detta sker samtidigt som vi ser en ökad global ojämlikhet. Varje dokumentläcka är ett kvitto på att stora resurser försvinner till skatteparadis istället för att användas till samhällsutveckling.

- Paradisläckan bevisar, precis som de tidigare läckorna Luxleaks, Swissleaks och Panamadokumenten, att mer transparens behövs för att få stopp på sekretessen som möjliggör skatteflykt och skatteundandragande, säger Anna Blücher, policyrådgivare på Forum Syd.

Flera initiativ har presenterats för att motverka den globala skatteflykten men de brister när det kommer till transparens. Inom EU införs register över företags verkliga ägare men man har fortfarande inte kunnat enas om huruvida ägarregistren ska vara offentliga. EU har inte heller kunnat enas om så kallad offentlig land-för-land-rapportering som innebär att företag ska redovisa hur mycket skatt de betalar i varje land de är verksamma i.

Forum Syd uppmanar den svenska regeringen att driva på för att:

  • Upprätta offentliga ägarregister över vilka de verkliga ägarna är. Offentlighet förhindrar skatteflykt genom anonyma brevlådeföretag och gör det möjligt för medborgare och journalister att se vem som är företagens egentliga förmånstagare och vem som i slutändan gynnas.
  • Införa offentlig land-för-land-rapportering om företags verksamhet i alla länder. Detta är ett viktigt steg för att motverka skatteflykt eftersom det skapar förutsättningar för att se om ett multinationellt företag betalar en rimlig skatt i förhållande till den verksamhet företaget bedriver i respektive land. Utan offentlig information är det svårt för medborgare att hålla företag, individer och myndigheter ansvariga.

Taggar

Global ekonomi