nyhet av

Anna och Tove berättar om utlandspraktiken

Nyfiken på hur det är att delta i IM:s praktikantprogram? Anna och Tove berättar om hur de hade det på sin utlandspraktik.

Anna Strannegård

Ålder: 24 år
Från: Åsa i Halland
Bakgrund: Kandidatexamen i miljövetenskap från Malmö högskola
Praktikplats: I Clean Upper Dharamsala programme, Indien.

Varför utlandspraktikant?
Jag ville få arbetserfarenhet och tyckte att kombinationen praktikant i utlandet var det bästa jag kunde göra.

Hur fick du nys om IM?
Det var min mamma som såg en annons och tipsade mig.

Det bästa med praktiktiden?
Det var att jag hade roligt och att det var intressant på många sätt. Jag och Sofia som också var praktikant på samma ställe, skrattade åt alla konstiga kulturkrockar som ofta ledde till komiska situationer. Sen fick jag möjlighet att utveckla mitt intresse för kommunikation via sociala medier eftersom det var det vi gjorde mest, vi jobbade med kommunikation, lay out och foto och vårt arbete uppskattades jättemycket.

Vad var det sämsta?
Att det ibland kändes förvirrat och frustrerande. Att vi svenskar är vana vid att producera, utvärdera, vara effektiva, medan både tibetanerna och indierna har ett annat sätt att se på arbete och hur det organiseras. Blir det inte gjort så blir det inte gjort. Innan vi kom till ro med det så var det frustrerande.

Berätta om en lärdom?
Att allt inte funkar som hemma och det är nyttigt att uppleva.

Och nu då?
Nu ska jag söka jobb inom miljö. Jag har ett extrajobb på Malmö stadsbibliotek som jag haft under studietiden så där tänker jag jobba under tiden som jag söker jobb inom min utbildning. Jag har inga planer på att vara i arbetssökarlimbo.

Varför vill du rekommendera andra att åka som praktikant?
För att man får nya perspektiv och ny kunskap om varför det fungerar som det gör. Vill man jobba med globalt arbete krävs det global förståelse.

Tove Pousette

Ålder: 25 år
Från: Åsa i Halland
Bakgrund: Har pluggat internationella relationer vid Kenyon College i USA
Praktikplats: Partnerorganisationen Anades i El Salvador

Varför utlandspraktik?
För att jag hade pluggat frågorna teoretiskt och ville se hur det gick till på fältet.

Hur fick du nys om IM?
Min farfar var aktiv i IM efter andra världskriget. Sen hittade jag praktikplatsen på webben. Jag sökte egentligen till Guatemala eftersom jag varit där tidigare. Nu är jag glad att jag hamnade där jag hamnade.

Det bästa med praktiktiden?
Det är att jag fick tillbaka hoppet att utvecklingsarbete fungerar och kan göras på ett bra sätt. Under min studietid ingick jag i ett program som hette Beyond Globalisation där vi besökte en massa olika länder. Då fick jag se baksidan av utvecklingssamarbete. Hur man trots goda intentioner kan få motsatt effekt. Det gjorde mig synisk. Anades och IM har gett mig inspirationen och tron tillbaka.

Vad var det sämsta?
Att fyra månader var för kort tid.

Berätta om en lärdom?
Jag har lärt mig mycket om vikten av solidaritetsarbete. I El Salvador litar man inte på att staten ska ta hand om allt så som vi gör i Sverige. Det skapar gräsrotsnätverk där man hjälper och tar hand om varandra.

Och nu då?
Jag ska flytta till Malmö och engagera mig i asylaktivism. Och så ska jag ta körkort.

Varför vill du rekommendera andra att åka som praktikant?
Det är ett bra sätt att lära sig mycket om sig själv och en bra möjlighet att se hur utvecklingspolitik fungerar i verkligheten.

Taggar

Utbildning Bistånd & utveckling