nyhet av Amnesty International

​Amnestys podcast om en människas flykt till Europa

23-åriga Jihad och hans bröder tvingades fly från flyktingläger i Syrien över Medelhavet till Sverige. Foto: Amnesty

Amnesty startar en podd. Först ut är tre avsnitt om 23-årige Jihads flykt från Syrien, över Medelhavet till Sverige: ”Varje gång tror jag att det är slut”.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som idag. En av de stora anledningarna är det pågående kriget i Syrien. Det ökande antalet flyktingar kräver förståelse för hur det är att fly från sitt land för att söka skydd i Europa.

- Flyktingsituationen är väldigt aktuell i Europa just nu. Jihads berättelse bidrar till att förstå varför människor flyr från sina hemländer, vilka rättigheter de har och vilka risker de tvingas ta när det inte finns säkra och legala vägar in i Europa. Frågor som Amnesty kontinuerligt arbetar med, säger Ami Hedenborg, presssekreterare och tf kommunikationschef på Amnesty International, Sverige.

I podcasten berättar 23-årige Jihad om hur han tvingas fly sitt hemland tillsammans med sina två yngre bröder. Under svåra förhållanden tillbringar de sju dygn på rangliga båtar på Medelhavet innan de till slut når Italiens kust. De tar sig vidare till Sverige för att söka asyl - och efter åtta månader på en flyktingförläggning får de permanent uppehållstillstånd.

Du kan lyssna på Amnestys podd på deras hemsida eller ladda ner den på Itunes.

Taggar

Flykt & migration